Jeli biste nešto krepko, na žlicu, s nešto povrća, ali ne samo s povrćem i nemate nikakvu ideju što skuhati, a da odgovara tom opisu?
Imamo recept za točno to što tražite. Riječ je o starom specijalitetu iz talijanske pokrajine Toscane, možda ste za njega već čuli jer posljednjih ga godina svi naveliko hvale. Kao i mnoga slična jela, nekoć je bilo sirotinjsko, a danas je vrlo popularno. Zove se ribollita (u slobodnom prijevodu: podgrijana, odnosno dva puta uzavrela) spaja bijeli grah, povrće poput raštike i kelja sa starim kruhom, a ostali su sastojci manje-više stvar ukusa.
Hoćete li ili ne u jelo za vrijeme kuhanja dodati i malo pancete ili nekog drugog suhog mesa na vama je, ali ne zaboravite prije posluživanja jelo obilno posuti ribanim parmezanom.
Ribollita
Sastojci:
400 g raštike ili kelja
200 g suhog bijelog graha (ili oko 350 skuhanog)
200 g kruha (po mogućnosti od jučer)
2 rajčice (ili oko 150 ml pasate)
2 režnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1 krumpira
komad stabljike celera
ribani parmezan
maslinovo ulje
svježi peršin.
sol, papar
Priprema:
Namočite grah preko noći pa ga skuhajte. Jedan dio graha sačuvajte, a ostatak zajedno s dijelom tekućine usitnite u blenderu. Ostatak tekućine od graha sačuvajte za kasnije.
Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte mu nasjeckani češnjak, mrkvu i celer. Pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte krumpir i rajčice narezane na kockice te na rezance narezan kelj ili raštiku.
Kratko primiješajte pa zalijte vodom od kuhanja graha, dodajte još tekućine po potrebi i sol pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Za to vrijeme prepecite kruh grubo usitnjen rukama ili narezan na kockice.
Kad su svi sastojci skuhani, dodajte izblendani grah i ostatak graha u zrnu. Sve dobro promiješajte, podijelite u tanjure i pospite svaki parmezanom i nasjeckanim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....