Znate li koji je najzdraviji dio piletine? Bijelo meso? Ma pojma nemate. Puno zdraviji od dosadnog bijelog mesa su pileći želuci, namirnica koja se nekoć smatrala delikatesom, a danas ju većina zaobilazi. Kakva šteta, s obzirom da sadrži sve što tijelu treba, jer je krcat nutrijentijma, počevši od proteina, preko aminokiselina, željeza, cinka pa dalje. Pored toga, gotovo da ne sadrži masnoće, a zbog visokog udjela proteina sportaši bi ga trebali jesti barem jednom tjedno.
Evo kako ćete taj zanemareni dio kokoši pretvoriti u slasni gulaš.
Gulaš od pilećih želudaca
Sastojci:
1 kg očišćenih pilećih želudaca
500 ml pilećeg temeljca ili vode
150 ml maslinova ulja
60 g koncentrata rajčice ili 2 zrele rajčice
4 češnja češnjaka
4 krumpira
2 mrkve
2 lovorova lista
1 luk
svježi peršin
malo svježeg ili suhog timijana (po želji)
mljevena paprika ili pahuljice čilija
sol, papar
Priprema:
Začinite želuce solju i paprom pa ih pirjajte na ulju dok ne dobiju boju. Izvadite ih iz lonca i dodajte nasjeckani luk. Pirjajte luk dok ne postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte nasjeckanu mrkvu i lovorov list te rajčice ili koncentrat pa vratite želuce u lonac. Ulijte pileći temeljac ili vodu. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri 30 minuta.
Dodajte krumpir narezan na kockice i timijan, ako ga koristite pa kuhajte još 15-20 minuta. Izvadite lovorov list, provjerite treba li još soli i papra. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....