StoryEditorOCM
Slanofino zapečeno

Palačinke sa sirom i špinatom po ovom su receptu pravo čudo! Tajna je u ova dva sastojka, obavezno ih dodajte u nadjev

Piše T. S. M.
22. svibnja 2025. - 07:05

Palačinke punjene, pa još lijepo zapečene, jelo je koje može biti vrlo oštra konkurencija pitama, burecima i sličnim specijalitetima iz pećnice. Minus im je to što se najprije trebamo malo izgnjaviti pečenjem palačinki, ali zato ima jako puno pluseva. Prvi je sočnost nadjeva koja ostaje sačuvana čak i nakon pečenja, drugi je beskrajna mogućnost kombinacija okusa za nadjev, treći je to što i sutradan ostaju mekane i ukusne, dok neke vrste pita čim prenoće postanu žilave... Ma mogli bismo vam sad nabrajati prednosti ovog jela do u nedogled, ali puno je korisnije dati vam jedan dobar recept.

Napravite li zapečene palačinke po njemu, možete biti sigurni u punoću okusa i u to da će nadjev biti bogat i kremast. Tajna je u tome što se standardnom sastojku, svježem siru, dodaje još i naribana gouda, a okus mu zaokružuje maslinovo ulje. To je sastojak koji se mnogi ne sjete dodati u jela sa špinata, iako istu namirnicu obilno zalijevaju njime kad je jedu lešo.

Još je jedan razlog zašto su ove palačinke tako dobre, a to je preljev ribanog sira i od bešamela ili kiselog vrhnja kojim se palačinke premazuju kad su već nadjevene i posložene u posudu za pečenje. Rezultat je fino zapečeni preljev koji funkcionira poput štita protiv isušivanja, zbog čega su ove palačinke tako mekane i sočne čak i ako vam slučajno mrvicu zagore.

image
Shutterstock

Palačinke punjene špinatom i sirom

Sastojci:

Palačinke

2 jaja
250 ml mlijeka
100 ml mineralne vode
150 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 žlica ulja (za tijesto)
malo ulja ili maslaca za pečenje

Nadjev:

300 g svježeg špinata (ili 200 g blanširanog, smrznutog i ocijeđenog)
250 g svježeg kravljeg sira ili ricotte
100 g naribanog sira (gauda, trapist ili slično)
1 češanj češnjaka
sol, papar, muškatni oraščić po želji
1 žlica maslinova ulja

Preljev:

100 ml kiselog vrhnja ili bešamela
malo naribanog sira za posipanje

Priprema:

U posudi pomiješajte jaja, mlijeko, mineralnu vodu i sol. Postupno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Umiješajte žlicu ulja. Ostavite tijesto da odmori 15-ak minuta, zatim pecite tanke palačinke na tavi, s malo ulja ili maslaca.

Na maslinovu ulju ispirjajte sitno sjeckani češnjak. Dodajte opran i nasjeckan svježi špinat (ako koristite smrznuti, prethodno ga odmrznite i dobro ocijedite). Pirjajte dok ne povene i pusti višak tekućine. Maknite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi.

U posebnoj posudi pomiješajte špinat s kravljim sirom i naribanim sirom. Začinite solju, paprom i, po želji, prstohvatom muškatnog oraščića.

Na svaku palačinku stavite nekoliko žlica nadjeva pa je zamotajte i složite u posudu za pečenje, premažite s malo kiselog vrhnja ili prelijte tankim slojem bešamela, zatim ga pospite sirom. Pecite palačinke 15-ak minuta na 180 °C dok se lagano ne zapeku i uhvate lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:04