Palačinke punjene, pa još lijepo zapečene, jelo je koje može biti vrlo oštra konkurencija pitama, burecima i sličnim specijalitetima iz pećnice. Minus im je to što se najprije trebamo malo izgnjaviti pečenjem palačinki, ali zato ima jako puno pluseva. Prvi je sočnost nadjeva koja ostaje sačuvana čak i nakon pečenja, drugi je beskrajna mogućnost kombinacija okusa za nadjev, treći je to što i sutradan ostaju mekane i ukusne, dok neke vrste pita čim prenoće postanu žilave... Ma mogli bismo vam sad nabrajati prednosti ovog jela do u nedogled, ali puno je korisnije dati vam jedan dobar recept.
Napravite li zapečene palačinke po njemu, možete biti sigurni u punoću okusa i u to da će nadjev biti bogat i kremast. Tajna je u tome što se standardnom sastojku, svježem siru, dodaje još i naribana gouda, a okus mu zaokružuje maslinovo ulje. To je sastojak koji se mnogi ne sjete dodati u jela sa špinata, iako istu namirnicu obilno zalijevaju njime kad je jedu lešo.
Još je jedan razlog zašto su ove palačinke tako dobre, a to je preljev ribanog sira i od bešamela ili kiselog vrhnja kojim se palačinke premazuju kad su već nadjevene i posložene u posudu za pečenje. Rezultat je fino zapečeni preljev koji funkcionira poput štita protiv isušivanja, zbog čega su ove palačinke tako mekane i sočne čak i ako vam slučajno mrvicu zagore.
Palačinke punjene špinatom i sirom
Sastojci:
Palačinke
2 jaja
250 ml mlijeka
100 ml mineralne vode
150 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 žlica ulja (za tijesto)
malo ulja ili maslaca za pečenje
Nadjev:
300 g svježeg špinata (ili 200 g blanširanog, smrznutog i ocijeđenog)
250 g svježeg kravljeg sira ili ricotte
100 g naribanog sira (gauda, trapist ili slično)
1 češanj češnjaka
sol, papar, muškatni oraščić po želji
1 žlica maslinova ulja
Preljev:
100 ml kiselog vrhnja ili bešamela
malo naribanog sira za posipanje
Priprema:
U posudi pomiješajte jaja, mlijeko, mineralnu vodu i sol. Postupno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Umiješajte žlicu ulja. Ostavite tijesto da odmori 15-ak minuta, zatim pecite tanke palačinke na tavi, s malo ulja ili maslaca.
Na maslinovu ulju ispirjajte sitno sjeckani češnjak. Dodajte opran i nasjeckan svježi špinat (ako koristite smrznuti, prethodno ga odmrznite i dobro ocijedite). Pirjajte dok ne povene i pusti višak tekućine. Maknite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi.
U posebnoj posudi pomiješajte špinat s kravljim sirom i naribanim sirom. Začinite solju, paprom i, po želji, prstohvatom muškatnog oraščića.
Na svaku palačinku stavite nekoliko žlica nadjeva pa je zamotajte i složite u posudu za pečenje, premažite s malo kiselog vrhnja ili prelijte tankim slojem bešamela, zatim ga pospite sirom. Pecite palačinke 15-ak minuta na 180 °C dok se lagano ne zapeku i uhvate lijepu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....