Pašticada je, pitate li nas, uvijek dobra ideja. Bilo da planirate obiteljski ručak, dočekujete rodbinu izdaleka, obilježiti neki poseban dan ili jednostavno nekoga impresionirati jelom koje ste pripremili, pašticada je savršeno jelo. No, pod jednim uvjetom. Morate ju znati dobro skuhati.
Mi znamo tko zna. Luce, koju pratimo na Instagramu Lucina spiza podijelila je odličan recept. Posebno nam je zanimljivo kako Luce pored suhih šljiva koristi i jabuku, što zvuči kao dobra ideja ako želimo postići ponešto svježiju notu okusa. Objavila je Luce i zgodan video u kojem možete vidjeti kako joj je šug ispao moćan, a meso mekano. Nama je dopustila da i jedno i drugo podijelimo s našim čitateljima.
Ako vam ono što vidite i pročitate ne bude po guštu, podsjetite se što nam je sve o pripremi tog jela otkrio Hrvoje Zirojević u prvom broju našeg časopisa. Evo link.
A ovako ju priprema Luce (video slijedi iza recepta).
Pašticada
Sastojci:
1,5 – 2 kg goveđeg ili junećeg frikandoa
1 žlica papra u zrnu
2 luka
1 jabuka
3 dl prošeka ili crnog vina (npr. Plavac mali)
3 dl octa
4–5 listova lovora
2 grančice ružmarina
4–5 trakica pancete
4–5 češnjeva češnjaka
3–4 komada klinčića
Priprema:
Zarežite meso na nekoliko mjesta i natrpajte (špikujte) ga pancetom, češnjakom i klinčićima. Po želji, dodajte i komadiće mrkve.
Stavite meso u veću posudu. Dodajte lovor, ružmarin, papar u zrnu, narezanu jabuku i luk, prošek i ocat. Dolijte vodu tako da meso bude prekriveno.
Ostavite meso da se marinira najmanje 12 sati, a idealno i do 48 sati u hladnjaku.
Izvadite meso iz marinade, posušite ga i posolite.
U velikoj posudi zagrijte 3–4 žlice svinjske masti pa meso sa svih strana zapecite da se pore zatvore. Izvadite meso sa strane.
U istoj masnoći popržite:
4–5 sitno nasjeckanih lukova
1 nasjeckanu jabuku
2 nasjeckane mrkve (po želji)
4–5 češnjeva češnjaka
Komadić korijena celera (po želji)
10–12 suhih šljiva
3–4 lovorova lista
Luk i jabuku iz marinade
Sve zajedno pirjajte dok povrće ne omekša. Posolite, dodajte malo muškatnog oraščića i klinčića (oprezno s toplim začinima jer su intenzivni).
Vratite meso u lonac, podlijte s procijeđenom polovicom tekućine iz marinade. Ostatak nadolijte s goveđim temeljcem ili vodom do razine mesa. Poklopite i kuhajte 1,5 do 2,5 sata, ovisno o vrsti i veličini komada mesa (juneće se kuha kraće).
Kada je meso mekano, izvadite ga i narežite na ploške debljine do 2 cm.
Iz umaka uklonite lovorov list i klinčiće, a ostatak izmiksajte (pasirajte) štapnim mikserom ili u blenderu.
Sada kušajte umak. Po potrebi dodajte još soli i papra.
U manjoj posudi karamelizirajte 2 žlice šećera dok ne poprimi tamnu boju. Umiješajte pola u umak, kušajte, pa po potrebi dodajte još. Ako ne želite karamelu, možete jednostavno pojačati količinu suhih šljiva.
Ako vam je umak presladak, dodajte malo vina. Ako je prekiseo, ukuhajte još par suhih šljiva i dio umaka.
Vratite narezano meso u lonac, prelijte umakom i kuhajte još 45 minuta do 1 sat na laganoj vatri.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....