StoryEditorOCM
SlanoIZ ILEGALE

Pečena janjetina koja se topi od mekoće: evo kako Grci rade svoj veliki specijalitet, može se mjeriti čak i s našom pekom

Piše K. V.
5. kolovoza 2025. - 10:15

Kod nas je običaj janjetinu peći na ražnju, ispod peke ili u škrovadi, začinjenu samo solju, možda još ponečim poput malo ružmarina. U ne tako dalekim zemljama janjetinu također jako cijene, ali pripremaju bogatije začinjenu. U Grčkoj, zemlji zaista zanimljive i prepoznatljive kuhinje, priprema se janjeći specijalitet zvan kleftiko. Odlika ovog jela je da se janjetina peče dugo i sporo, dobro "ušuškana" u papir za pečenje. Prethodno se marinira tijekom noći. Ova tehnika daje nevjerojatno mekano, sočno i aromatično jelo. Uz to, zajedno s mesom se peku i krumpiri, a tako pripremljena pečenka obrok je dostojan svečanog stola.

Iza ovog tradicionalnog grčkog jela stoji i zanimljiva priča o njegovu porijeklu. Naime, ime je dobilo po kleftima, grčkoj paravojsci koja se borila protim Osmanlija, baš poput naših hajduka! Dodatna zanimljivost je da su klefti prije nego što su postali junaci bili drumski razbojnici, pa klefti korijen naziva dijele s pojmom ne baš lijepog značenja, kleptomanijom, jer oboje potječe od starogrčke riječi klepto koja znači lopov. I način pripreme vuče povijesne korijene. Janjetina i povrće se peku zamotani u papir za pečenje i to satima jer su klefti janjetinu pekli u rupama u zemlji kako bi ostali neprimjetni, što je u skladu s njihovom gerilskom misijom.

image
Shutterstock

No, vratimo se kuhinji. Recept je prikladan za janjeći but u komadu koji teži otprilike 2 kg. Ako koristite plećku ili manji komad, nemojte prepoloviti vrijeme pečenja nego samo ranije provjerite meso, nakon otprilike 3 sata! Ako je sasvim mekano i odvaja se od kosti, vrijeme je za dovršavanje jela. Nemojte ni da vas obeshrabri  cimet u marinadi, prisjetite se da se i u dalmatinskoj kuhinji kombinira s teletinom! Ako želite uz krumpir možete dodati i komad drugog povrća poput rajčica, paprika, zapravo onog što biste dodali i u peku. 

image
Shutterstock

Janjeći kleftiko

Sastojci

janjeći but
800 g krumpira
2 luka
3 žlice origana
3 lista lovora
1 limun
pola glavice češnjaka
pola žličice cimeta
grančica ružmarina
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema

Usitnite začinsko bilje, dodajte koricu limuna, cimet, sol i papar pa sve dobro izmiješajte sa 2 - 3 žlice maslinovog ulja. Češnjeve češnjaka raspolovite. Janjeć but izbušite nožem na desetak mjesta, pa špikujte češnjima češnjaka i utrljajte smjesu začina. Stavite u prehrambenu vrećicu, polijte sokom od limuna i ostavite da se marinira preko noći.

Izvadite meso iz frižidera pola sata do sat vremena prije nego što ćete ga peći. Zagrijte pećnicu na 160 °C. Krumpire i kapulu narežite na veće komade, polovice ili četvrtine ovisno o veličini. Pripremite posudu za pečenje tako da prvo stavite aluminijsku foliju zatim na nju papir za pečenje. Foliju  dobro prekrijte papirom za pečenje, ona će vam trebati samo da čvrsto drži papir. Rasporedite krumpire i luk, dodajte lovor i stavite janjeći but na to, pa sve dobro zatvorite u papir za pečenje i foliju. Stavite peći u ugrijanu pećnicu.

Nakon 4 - 4 i pol sata izvadite pečenku, razmotajte, povećajte temperaturu na 200 - 220 i vratite da se zapeče. Kad meso poprimi finu smeđu koricu izvadite ga iz škrovade, a krumpire preokrenite, posolite ako je potrebno i vratite u pećnicu da se zapeku. Uz meso, krumpire i umak od pečenja možete poslužiti grčku salata i jogurt dressing u grčkom stilu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 09:32