Peksimeti su jedna vrsta prženog peciva, bez kvasa, koja se često piprema u mnogim domaćinstvima diljem BiH i okolnih krajeva. Popularni su zbog posebnog okusa i teksture jer se prženjem napušu u jastučiće s hrskavom i slasnom koricom prozračne unutrašnjosti. Nama se posebno sviđa što ova peciva, iako pržena, gotovo da ne upijaju ulje, a za razliku od nekih drugih vrsta prženog tijesta samo prženje ide vrlo glatko.
Često ih nazivaju brzim uštipcima i premda nije baš ista stvar u pitanju imaju zajedničkih osobina. Osim što se i jedni i drugi prže u dubokom ulju i peksimeti fenomenalno prijaju uz slane nareske, s kajmakom su jednostavno savršeni, a može i marmelada ako ste više raspoloženi za slatko.
Iako ih iskusne domaćice većinom pripremaju od oka, mi vam donosimo provjeren recept i ako ga se pridržavate bit ćete vrlo zadovoljni. Tijesto je podatno i lako za raditi, no ne bi trebalo biti jako ljepljivo pa za slučaj da vam brašno "ne pije dobro" tekućinu dodajte ga još malo, a svakako ga koristite za valjanje. Ipak, oprezno s brašnom jer ako ga je previše peksimeti će biti tvrdi umjesto prozračni.
Peksimeti
Sastojci
300 g brašna
150 ml jogurta
1 jaje
1 - 2 žlice mlijeka
1/2 praška za pecivo
prstohvat soli
ulje za prženje
Priprema
U zdjeli odvagnite brašno, dodajte prašak za pecivo i sol te sve izjednačite. Izradite jogurt i jaje. Ovisno o gustoći jogurta dodajte malo mlijeka, ako je sasvim tekući izostavite mlijeko u potpunosti, a u čvrsti dodajte dvije žlice. Zamijesite glatko tijesto, a možete koristiti i mikser. Tanko razvaljajte tijesto, otprilike 5 mm. Režite na pravokutnike oblike 3x5 cm, rombove približnih dimenzija, trokute... Pržite u dubokom ulju sa svake strane po par min (1 - 2) pazeći na temperaturu ulja. Pržene peksimete stavite na papir da se ocijedi višak ulja, zatim ih prebacite u posudu, poklopite ili pokrijte krpom da se ne stvrdnu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....