Gulaš, ali pileći? Postoji li uopće to jelo, s obzirom na to da se gulaš izvorno radi s govedinom i junetinom? Znate što, nama uopće nije važno, jer jelo koje se kuha od piletine, ali uz postupak koji se inače koristi za gulaš toliko je dobro da je lako zaboraviti i veće brige, a kamo li sitnicu poput točnog naziva.
Naravno, uvjet je da ga znate dobro skuhati. Da bi bilo tako, trebate zadržati osnovnu tehniku, pirjati luk i papriku, dodati začine i ostaviti da se jelo kuha polako.
Budući da piletina brže omekša, skratite vrijeme kuhanja i pojačajte okus povrćem i začinima poput mrkve, paprike, rajčice, krumpira, slatke i ljute paprike, lovora, kima i majčine dušice.
Za dobar pileći gulaš koristite tamno meso jer ostaje sočnije i daje dublji okus. Uzmite batke i zabatke, a možete dodati i krila ili leđa za aromu. Pileća prsa izbjegavajte jer se isuše i ne daju potrebnu punoću gulašu.
I savjet za kraj: ako gulaš ne bude onoliko gust kao što ste očekivali (a morao bi biti, jer tome pridonose krumpir i pileće kosti), zgusnite ga brašnom ili pasiranim kuhanim povrćem.
Pileći gulaš
Sastojci:
800 g pilećih bataka i zabataka
400 g krumpira
300 g mrkve
200 g luka
100 g rajčice ili pelata
2 žlice ulja
1 žlica mljevene paprike
2 žličice brašna
2 češnja češnjaka
1 lovorov list
sol, papar
Priprema:
Luk sitno nasjeckajte i pirjajte na ulju dok ne omekša. Dodajte narezanu mrkvu i češnjak pa kratko pirjajte.
U lonac stavite meso, posolite, popaprite i pospite mljevenom paprikom. Dodajte narezane rajčice ili pelate i lovorov list, ulijte dovoljno vode da prekrije sastojke i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta.
Potom dodajte oguljeni i na kocke narezani krumpir i kuhajte još 20 minuta dok sve ne omekša. Razmutite brašno u malo vode i ulijte u gulaš pa ga kuhajte još 5 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....