Pohana piletina jedno je od najslasnijih jela koja postoje, ali samo pod uvjetom da je znate besprijekorno pripremiti. Nažalost, mnogima to ne polazi za rukom pa je njihova pohana piletina često napola pečena ili je presušena, meso joj je tvrdo ili nedovoljno začinjeno, a korica od krušnih mrvica joj otpadne za vrijeme prženja ili pak uhvati previše boje. Zvuče li vam opisani problemi poznato, dobro će vam doći recept za pohanu piletinu koji smo dobili od Tanje Đorđević koju pratimo na Instagramu.
Tanja ima nekoliko odličnih trikova za pripremu ovog jela, a jedan od njih je osobit preljev kojim se meso tretira prije pohanja. Zadaća mu je učiniti meso osobito mekim i sočnim, a sastav mu je pomalo iznenađujući, ali samo na prvi pogled. Sastoji se od smjese mlijeka i praška za pecivo koje združenim snagama djeluju na piletinu - mlijeko svojom mliječnom kiselinom omekšava mišićna vlakna, a prašak za pecivo (na isti način kao što bi to napravila soda bikarbona) snižava pH na površini mesa što razbija veze među proteinima za vrijeme pečenja.
Recept ima još jednu zgodnu caku: piletina se najprije kratko preprži u ulju, a zatim se peče u pećnici. Ova kombinaciju dviju tehnika pripreme osigurava da se meso u potpunosti ispeče, bez da se presuši.
Tanja je mislila i na okus pa se po njenom receptu brašnu potrebnom za pohanje pored mješavine sušenog začinskog bilja dodaje i baharat, bliskoistočna začinska smjesa koja sadrži crni papar, korijander, mljevenu papriku, kardamom, muškatni oraščić, kumin, klinčiće i cimet.
Prženo-pečena pohana piletina
Sastojci:
4 otkoštena pileća batka sa zabatkom
200 ml mlijeka
4-5 žlica krušnih mrvica
4-5 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo
2 jaja
malo začina baharat
malo suhog začinskog bilja
sol
Priprema:
Otkoštene batke istucite s obje strane i posolite. Stavite ih u zdjelu i prelijte smjesom mlijeka i praška za pecivo, pokrijte ih folijom i ostavite u hladnjaku oko pola sata.
Nakon toga svaki komad mesa uvaljajte u brašno pomiješano sa začinima, zatim u razmućena jaja pa u krušne mrvice.
Pržite pohanu piletinu kratko na jačoj vatri da dobije smećkastu boju (najbolje u tavi s neprijanjajućim dnom na samo par kapi ulja). Isprženu piletinu stavite na lim obložen papirom za pečenje, malo ih nauljite, prekrijte folijom i pecite u pećnici oko 15 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....