Ovih su dana riblja jela osobito popularna pa vam nudimo još jednu ideju, pomalo neuobičajenu, osim ako ste s Korčule. Na tom se otoku rado priprema popara, ali poprilično se razlikuje od one koja se priprema na kontinentu. Kontinentalna se popara radi od starog kruha, dok se ova dalmatinska priprema s miješanom ribom, krumpirom, lukom, češnjakom i pelatom. Sve se kuha zajedno u jednom loncu, na vrlo jednostavan način koji podsjeća na hvarsku gregadu.
Vrlo praktično, zasitno i ukusno jelo koje je istovremeno i juha i glavno jelo stoljećima se priprema na manje-više isti način, ali ova stara ribarska spiza s vremenom je dobila svoje inačice od kojih su najpoznatije blajska i luška.
Što se tiče ribe koja se može iskoristiti za pripremu, neka odluči ponuda na ribarnici, s fokusom na sitnu bijelu, no nećete pogriješiti ni s kojom većom ražom, škarpinom, ugorom ili tabinjom. Također možete, ako želite, ubaciti kojeg raka ili školjku..
Blajska popara
Sastojci:
1.5 kg ribe
1 kg krumpira
100 ml bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
1 žlica konšerve
4-5 režanja češnjaka
1 luk
peršin
sol, papar
Priprema:
Očistite veće komade ribe i narežite ih na fete, manje samo očistite. Ogulite krumpir i narežite ga na fete. Češnjak nasjeckajte sitno, a luk narežite na polumjesece.
Na maslinovom ulju pirjajte luk i češnjak dok ne zamirišu.
Dodajte ribu, zatim ulijte vino, vodu i žlicu rajčice iz konzerve koju ste prethodno razmutili u 1 dcl vode.
Slažite red ribe pa red krumpira, a ako ne stane sve u jedan red, slažite u više redova.
Pojačajte vatru i kuhajte tako 10 minuta, zatim smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
Začinite solju, paprom i svježe nasjeckanim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....