Dr. Joško Kalilić, umirovljeni splitski liječnik, specijalist ginekolog onkolog, jako je aktivan u društvenom životu grada, a njegova knjiga o prehrani izvor je korisnih informacija i recepata za razna zdrava jela.
S obzirom da smo u blagdanskom razdoblju, kada se tradicionalno sprema bakalar, ovaj put odlučili smo s vama podijeliti recept doktora Kalilića za bakalar na bijelo. Bakalar je, naime, lagana i zdrava riba, bogata visokokvalitetnim proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B i D te mineralima poput selena i joda. Niskokaloričan je i lako probavljiv, a redovita konzumacija povoljno utječe na zdravlje srca, mozga i kostiju.
U nastavku vam donosimo recept, uz napomenu da se sastojci smanjuju ili povećavaju proporcionalno količini bakalara. Osim toga, napominje dr. Kalilić, bakalar je skup, ali i onaj najmanji, kad se dobro spremi, može priuštiti pravi gastronomski doživljaj.
Bakalar na bijelo
Sastojci:
400 g bakalara
100 ml maslinova ulja
5-6 češnjeva češnjaka
stručak peršina
600 g krumpira
sol, papar
Priprema
Sušeni bakalar dobro potopite u hladnu vodu i tako ga držite dva do tri dana, mijenjajući vodu dvaput dnevno. Omekšani bakalar stavite u posudu s hladnom vodom i kuhajte s krumpirom isjeckanim na kriške od 4-5 mm. Kad voda uzavre, izvaditi bakalar, a krumpir kuhajte još 20-ak minuta. Očistite bakalar od kože i kostiju i iscjeckajte ga na komadiće. Odvojite 200 ml vruće vode u kojoj se bakalar kuhao u šalicu i dodajte žlicu soli.
Skuhani krumpir pomiješajte s bakalarom, dodajte maslinovo ulje, usitnjeni češnjak, peršin i papar i sve dobro izmiješajte. Još je bolje poklopljeni lonac dobro protresti da se svi sastojci sjedine u jednu masu.
Presoljeni ili slabije soljeni bakalar neće biti ukusan pa je najbolje pomalo dodavati slanu vodu iz šalice, svaki put dobro promiješati i probati dok slanost ne bude po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....