StoryEditorOCM
SlanoBLAGDANSKA DELICIJA

Poznati splitski liječnik ima odličan recept za bakalar i nekoliko savjeta kako iz tog blagdanskog jela izvući najbolje

Piše P. M.
5. prosinca 2025. - 07:05

Dr. Joško Kalilić, umirovljeni splitski liječnik, specijalist ginekolog onkolog, jako je aktivan u društvenom životu grada, a njegova knjiga o prehrani izvor je korisnih informacija i recepata za razna zdrava jela.

S obzirom da smo u blagdanskom razdoblju, kada se tradicionalno sprema bakalar, ovaj put odlučili smo s vama podijeliti recept doktora Kalilića za bakalar na bijelo. Bakalar je, naime, lagana i zdrava riba, bogata visokokvalitetnim proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima B i D te mineralima poput selena i joda. Niskokaloričan je i lako probavljiv, a redovita konzumacija povoljno utječe na zdravlje srca, mozga i kostiju.

image

Dr. Joško Kalilić dobitnik je i nagrade Grada Splita

Duje Klarić/Cropix

U nastavku vam donosimo recept, uz napomenu da se sastojci smanjuju ili povećavaju proporcionalno količini bakalara. Osim toga, napominje dr. Kalilić, bakalar je skup, ali i onaj najmanji, kad se dobro spremi, može priuštiti pravi gastronomski doživljaj.

image
Niksa Stipaničev/Cropix

Bakalar na bijelo

Sastojci:

400 g bakalara
100 ml maslinova ulja
5-6 češnjeva češnjaka
stručak peršina
600 g krumpira
sol, papar

Priprema

Sušeni bakalar dobro potopite u hladnu vodu i tako ga držite dva do tri dana, mijenjajući vodu dvaput dnevno. Omekšani bakalar stavite u posudu s hladnom vodom i kuhajte s krumpirom isjeckanim na kriške od 4-5 mm. Kad voda uzavre, izvaditi bakalar, a krumpir kuhajte još 20-ak minuta. Očistite bakalar od kože i kostiju i iscjeckajte ga na komadiće. Odvojite 200 ml vruće vode u kojoj se bakalar kuhao u šalicu i dodajte žlicu soli.

Skuhani krumpir pomiješajte s bakalarom, dodajte maslinovo ulje, usitnjeni češnjak, peršin i papar i sve dobro izmiješajte. Još je bolje poklopljeni lonac dobro protresti da se svi sastojci sjedine u jednu masu. 

Presoljeni ili slabije soljeni bakalar neće biti ukusan pa je najbolje pomalo dodavati slanu vodu iz šalice, svaki put dobro promiješati i probati dok slanost ne bude po želji.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 18:17