StoryEditorOCM
Slanoisprobana receptura

Punite li i vi artičoke na ovaj način? Meštar za dalmatinsku spizu tvrdi: ‘Bez ovog sastojka to je samo pola jela!‘

Piše T. S. M.
2. svibnja 2025. - 11:29

Artičoke, bob i biži gurmanski su spoj iz snova koji svaka kuća u Dalmaciji priprema na svoj način. Neki će dodati malo više ovoga, neki malo više onoga, neki će artičoke nadjenuti krušnim mrvicama začinjenima češnjakom i peršinom, neli će u tu smjesu ubaciti i jaje utvrdo, dok neki, pak, najviše vole kad su artičoke punjene mljevenim mesom.

Upravo tako ih prirema Marijan Zujić, zaljubljenik u dobru spizu s gradela, ražnja i ispod peke, ali i povrtne delikatese  (da vidite samo kakve pome i paprike uzgaja u svom vrtlu!). Otkrio nam je već puno dobrih recepata, a danas je na redu recept za artičoke s bobom i bižima koji je objavio na svom Facebooku.

"Spremam ih sa bobom i sa bižima a od svega mi je najvažniji nadjev između listića sa miješanim mljevenim mesom u koje je dodano malo sitno sjeckane domaće dalmatinske pancete.

image

Privatni album

Artičoke su prava delicija, mnogima najdraže jelo. Ipak čini mi se da nisu dovoljno poznate te da ih mnogi nikada nisu probali, ne samo u kontinentalnim krajevima nego i u primorju iako predstavlja jednu od najcjenjenijih biljnih delicija. Ova biljka je kao hrana i lijek naročito bila cijenjena u antičkoj Grčkoj i starom Rimu. Bila je veličana među namirnicama i vrlo zapažena tijekom srednjeg vijeka. Velika obožavateljica artičoka bila je Katarina Medici koja ju je uvela u francusku kuhinju, nakon što se udala za Henrika II. Za razliku od brojnih biljaka koje smo uvezli iz „novog svijeta“ artičoku su u Ameriku donijeli francuski i španjolski osvajači.

image

Privatni album

Artičoka je dijetalna namirnica jer 100 g ima samo 50 kcal. Izuzetno su bogate kalijem, magnezijem i folnom kiselinom. Sadrže znatne količine vitamina C, bakra, željeza, fosfora, nijacina, vitamina B6, cinka, pantotenske kiseline i kalcija. U artičoki se nalaze biološko aktivne tvari koje stimuliraju izlučivanje žuči i imaju diuretska svojstva. Pripisuju im se brojna ljekovita svojstva: čisti krv, djeluje na eliminaciju otrova iz organizma, tonificira organizam te štiti jetru. Domaće artičoke beru se u svibnju i lipnju, sezona im kratko traje ali često ih ima za kupiti u supermarketima iz uvoza, velike artičoke, poznate kao rimske te one, nešto manje, duguljaste, ljubičaste također, poznate kao sardinijske", napisao je kao uvod za ovaj odličan recept.

image
Privatni album

"Ovo ja naš najbolji stari tradicionalni recept sa mljevenim mesom, bižima i bobom. Nove varijante bez mesa mi se ne sviđaju jer mi je to kao da jedem pola jela", poručio je Marijan Zujić.

Artičoke s bobom, bižima i mljevenim mesom

Sastojci:

500 g mljevenog mesa
250 g očišćenog mladog boba (samo zrna
250 g očišćenog mladog graška (samo zrna)
200 ml bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
4 veće artičoke (ili 8 manjih)
6 režnjeva češnjaka
1 svežanj peršina
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica konšerve (koncentrata rajčice
malo domaće pancete (ili pršuta), sitno sjeckane
voda po potrebi
sol, papar

Priprema:

Odrežite nožem vrh artičoke i po potrebi odstranite vanjske tvrde latice te ih potopite u vodu dok pripremate smjesu za punjenje. Artičokama odstranite peteljke ali ih nemojte baciti, nego ih ogulite, narežite na manje komade i stavite u vodu. Nadjev pripremite tako da sitno isjeckajte peršin i češnjak, posolite i popaprite, dodajte 2 žlice krušnih mrvica, mljeveno meso, malo sjeckane domaće dimljene pancete ili pršuta.

Nadjev utisnite prstima između latica artičoke te ih stavite na dno zdjele pazeći da su okrenute prema gore da se ne iskrenu. Ako vam je ostalo smjese, rasporedite je u loncu između artičoka. Po artičokama dodajte 1 dcl domaćeg maslinovog ulja, bob i grašak te ulijte 2 dcl bijelog vina i vode do visine artičoka.

Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Nemojte ih miješati, nego samo povremeno protresite lonac lijevo-desno. Na kraju kuhanja ako vam toć izgleda prerijedak, možete dodati malo krušnih mrvica da ga zgusnete. Serviraju se tople uz hladno domaće bijelo ili crno vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 23:47