Čak i ako je ove nedjelje otvorena neka trgovina ili pekarnica u vašoj blizini, savjetujemo vam da kruh ispečete sami. Uštedjet ćete, priuštit ćete si opuštajuću aktivnost i kuća će vam fantastično zamirisati. Pa može li bolje?
Nažalost, ideja o pečenju domaćeg kruha na mnoge djeluje obeshrabrujuće, no zapravo je stvar u tome da ne znaju koliko to sve skupa može biti brzo i jednostavno.
Otkrit ćemo vam ne samo recept za domaći kruh koji se lako priprema, nego i trik koji ubrzava proces dizanja, a pored toga i jednu malu caku koja je zaslužna za najbolju koricu u koju ćete uživati zagristi.
Skrenut ćemo vam pažnju i na dodatak koji kruh čini mekšim i pomaže mu da dulje zadrži vlagu, a neki ga iz nepoznatog razloga izostavljaju s popisa sastojaka. Riječ je o ulju. Možete koristiti maslinovo, no poslužite će i druge vrste.
Ulje ima posebno djelovanje na glutenska vlakna pa njegovo dodavanje rezultira mekšom pupom. Ima i još jedno dobrodošlo djelovanje: sprječava da kora, nakon što se kruh ispeče, bude žilava.
Prema našem receptu dovoljna je jedna žlica, no slobodno dodajte više. Pazite ipak da ne pretjerate - općenito se smatra da je optimalno dodati do 20 posto ulja u odnosu na količinu brašna, što bi značilo da na kilogram brašna može ići do 20 ml ulja (oko 1 1/2 žlica), no pitate li Talijane, to je poprilično škrta računica, jer u njihov kruh ide i do 60 ml ulja na kilogram brašna.
Brzi kruh hrskave korice
Sastojci:
500 g brašna
330 mililitara tople vode
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica ulja
1 žličica šećera
1 žličica soli
Priprema:
U toplu vodu dodajte kvasac, šećer i malo brašna. Promiješajte sastojke i ostavite smjesu da odstoji dok se ne zapjeni.
Smjesu s kvascem zatim dodajte brašnu, zamijesite tijesto, dodajte ulje i sol pa prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite ga nekoliko minuta. Stavite ga u nauljenu zdjelu, pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite ga da odstoji oko 45 minuta.
Želite li ubrzati proces, tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 50 stupnjeva Celzija.
Nakon što se udostručilo, tijesto premijesite pa ga oblikujte u štrucu ili ga podijelite na četiri dijela i svaki razvaljajte pa zamotajte, kako biste dobili francuze. Oblikovani kruh stavite na lim obložen papirom za pečenje i pustite ga da se još jednom diže (bit će dosta 20-30 minuta, a vrijeme dizanja i u ovom slučaju možete skratiti stavljanjem tijesta u pećnicu zagrijanu na 50 stupnjeva.
Prije pečenja kruh plitko zasijecite par puta, poškropite ga ili ga premažite vodom i pospite ga brašnom. Na dno pećnice stavite posudu s vodom, zagrijte je na 200 stupnjeva i pecite kruh 30-45 minuta, odnosno dok ne zvuči šuplje kad ga kucnete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....