Što god da ste danas naumili pripremiti za ručak, dobro će vam doći jedna lijepa salata, a mi vam predlažemo da to bude salata s mahunama. Ali ne bilo kakva. Salata za koju vam donosimo recept spaja sastojke koji se tako lijepo nadopunjuju okusom i teksturama da pored nje sva druga jela padaju u drugi plan. Dobro, ajde, nećemo pretjerivati i priznat ćemo da će, ako je poslužite uz pečenu janjetinu ili oboritu ribu s gradela, imati zaista oštru konekurenciju.
No, u svakom slučaju, riječ je o jako dobroj kombinaciji koja bi se svima trebala svidjeti. Ako vam mahune izazivaju probavne tegobe, savjetujemo vam da peršinu dodate koji listić svježe metvice.
Hrskava salata s mahunama
Sastojci:
300 g zelenih mahuna
150 g dimljene slanine
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
1 žličica senfa
2 kriške kruha
1 krastavac
1 luk
1 režanj češnjaka
peršin
sol, papar
Priprema:
Mahunama odrežite krajeve i kuhajte ih u slanoj vodi oko 7 minuta. Cilj je da malo omekšaju, ali zadrže čvrstoću. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom da sačuvaju boju i teksturu.
Slaninu narežite na trakice i prepržite je na suhoj tavi dok ne postane hrskava pa je izvadite, a u istu tavu dodajte kockice kruha i pržite ih dok ne postanu zlatne i hrskave.
Krastavac narežite na tanke ploške, a luk na polumjesece. Češnjak i peršin sitno nasjeckante.
U manjoj zdjelici izmiješajte maslinovo ulje, ocat, senf, sol i papar. Ostale sastojke stavite u zdjelu pa ih prelijte preljevom i promiješajte salatu. Ostavite je da na sobnoj temperaturi 10-ak minuta, da se okusi prožmu te poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....