Ova salata klasičan je i osvježavajuć recept, idealna je za užurbane dane jer se priprema unaprijed i poslužuje hladna. Opet, cjelovit je i hranjiv obrok.
Za pripremu salate od riže od velike je važnosti ispravan izbor riže. Dobre su one vrste riže koje zadržavaju oblik i teksturu, poput basmati, carnaroli ili roma. Važno je i skuhati je propisno. Za salatu se riža kuha o obilnijoj količini vode, skuha se al dente i potom naglo ohladi kako bi se zaustavio proces kuhanja, a riža ostala postojanog oblika umjesto kašasta i ljepljiva. Ako želite još ukusniju salatu, pripremite je nekoliko sati unaprijed kako bi se okusi proželi.
Umjesto klasičnih hrenovki možete koristiti pileće ili neku drugu kobasicu po vašem izboru.
Salata od riže s hrenovkama i povrćem
Sastojci
250 g riže
150 g hrenovki
100 g sira goude, edamca ili sl.
100 g kiselih krastavaca
50 g crnih maslina bez koštica
10 cherry rajčica
1 paprika
1 tikvica
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Priprema
Rižu skuhajte i dobro ohladite. Hrenovke skuhajte pa narežite na kolutiće ili ako preferirate pečene narežite na kolutiće pa ispecite. Tikvice narežite na kolutiće, paprike na kockcie pa sve lagano prepržite na maslinovom ulju, toliko da dobije aromu. Kisele krastavce sitno narežite, masline također ako su veće. Začinite maslinovim ulje, soli i paprom po ukusu. Ako želite, možete dodati još svježi bosiljak ili peršin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....