StoryEditorOCM
Slanotop sastojci

Salata za ručak: bogata je i zasitna, puna proteina i okusa, nećete ostati gladni i uživat ćete u svakom zalogaju

Piše T. S. M.
11. kolovoza 2025. - 12:06

Bogate ljetne salate spas su za sve one kojima se po vrućinama smanji volja za kuhanjem, ali im unatoč tome apetit i želja za ukusnim zalogajima ostaju na standardnoj razini. Nudimo vam recept za zasitnu i ukusnu salatu baziranu na slanutku, a ono što ovu salatu razlikuje od drugih su dodaci koji ne samo da podižu okus, nego čine čuda za sveukupno uživanje u tom jelu.

Avokado će joj, osim zdravih masnoća, dodati kremastu teksturu, preprženi kruh dodat će hrskavi element, dok će krastavac i svježe začinsko bilje unijeti svježinu i bogatstvo okusa. Premda nije navedena na popisu sastojaka, salati možete dodati i svježu papriku, bilo slatkastu crvenu baburu ili ljutkastu zelenu rogu, a ako ne koristite svježe začinsko bolje poput bosiljka, salati možete dodati par listića matovilca ili rukole.

Salata od slanutka s fetom

Sastojci

250 g kuhanog slanutka 
100 g feta sira
60 g luka
40 g zelenih maslina bez koštica
40 g kruha
4 žlice maslinova ulja
1 žlica limunova soka
1 krastavac salatar
​ ½ zrelog avokada
začinsko bilje po želji
sol, papar
papar po ukusu

Priprema

Narežite kruh na male kockice, pokapajte s 2 žlice maslinova ulja i pecite u tavi ili pećnici dok ne postanu zlatni i hrskavi. Ostavite da se ohlade.

Ogulite i narežite avokado na kockice. Narežite crveni luk na tanke ploške. Narežite krastavac na kockice. Narežite masline na kolutiće ili ostavite cijele, prema želji.

U većoj zdjeli pomiješajte slanutak, rajčice, luk, avokado, masline, svježe začinsko bilje i izmrvljenu fetu.

U manjoj zdjelici pomiješajte 2 žlice maslinova ulja, limunov sok, sol i papar.

Prelijte preljev preko salate i promiješajte.

Dodajte hrskave kockice kruha netom prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:45