StoryEditorOCM
SlanoOKUSI IZ DJETINJSTVA

Sataraš je pravi prilog za ljubitelje tradicionalnih okusa! Evo kako ga jednostavno pripremiti, a i odlična je zimnica

Piše K. V.
2. rujna 2025. - 21:00

Sataraš je tipično ljetno varivo i jedno izrazito rustikalno jelo. Osnovni recept sadrži luk, rajčicu i papriku koji se pirjaju, poslužuje se uz meso bilo pečeno, s roštilja ili izvrsno pohano, a može biti i samostalno jelo uz rižu, krumpir, jaja i kruh. U mađarskoj kuhinji pronalazimo praktički isto jelo, lecsó, tako da o porijeklu sataraša ne treba dvojiti tim više što je tradicija pripreme izražena u panonskim krajevima.

image
Shutterstock

Uz ono osnovno povrće koje smo nabrojali, u sataraš se mogu dodati tikvice, ponekad i patlidžan i mrkva. Začini su također jednostavni, a realno, nije ih ni potrebno puno jer je povrće samo po sebi aromatično. Mogu se koristiti različite vrste paprike (zelene, crvene), po želji dodati i ljuta ako tako volite. Bonus je da se jelo odlično podgrijava, čak je i bolje kad malo odstoji, a može se jesti i hladan. Također, bez problema se može spremiti kao zimnica u tegle pa ćete cijelu godinu imati odličan povrtni pirlog na dohvat ruke.

image
Shutterstock

Točnog recepta nema jer svako domaćinstvo priprema po svom guštu, nekoć i prema onome što se našlo u vrtu. Važno je koristiti zrele rajčice punog okusa i sorti dobrih za kuhanje, poput volovskog srca ili šljivara, a u sataraš ih ide dosta. Korisna je napomena da sataraš pripremate u plićoj posudi, tako će tekućina brže ispariti jer sataraš nije jelo koje se kuha dugo, dapače, ne želite da se paprike sasvim raskuhaju. S obzirom na korijene, logična je priprema na svinjskoj masti ili "običnom" ulju, no naravno, možete koristiti maslinovo ako vam je draže.

Sataraš

Sastojci

3-4 rajčice
3 paprike
2 luka
Žličica mljevene crvene paprike, i ljute po želji
Ulje ili mast
Sol, papar

Po želji:

Tikvica
Mrkva
Peršin

Priprema

Pripremite povrće: rajčice ogulite, paprike očistite i narežite na trakice, luk sitno nasjeckajte. Ako koristite tikvicu narežite je na kockice, mrkvu na kolutiće. U dubljoj tavi zagrijte masnoću i dodajte luk. Dinstajte dok se ne zastakli. Dodajte papriku, prepržite je dok ne zamiriše. Dodajte rajčice (i tikvice) te začine. Dinstajte dok se umak ne poveže i suvišna tekućina ispari. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 19:08