StoryEditorOCM
Slanokad korica zapucketa

Savršeno pečeno meso, mekano, sočno i vrlo ukusno: tajna je u ovom detalju, dobit ćete pečenje o kojem će se pričati

Piše T. S. M.
1. studenog 2025. - 10:15

Odlučili ste pripremiti pečenje, ali niste pronašli komad koji ste priželjkivali? Bilo da ste ciljali na teletinu od rebara, sočnu koljenicu ili lijepi komad janjetine (ili možda odojka, zašto ne?), nudimo vam ideju koja vas neće razočarati: ispecite lopaticu i to punjenu.

Kad se lopatica lijepo i dugo peče na niskoj temperaturi, meso poprima osobitu teksturu i zadržava sočnost. Na kraju je vrlo mekano, toliko da za rezanje uopće nije potreban nože jer može se usitniti rukama za trgano meso, koje je fantastično u sendvičima.

Kako savršeno ispeći svinjetinu

No, prije nego na red dođu sendviči, u kojima obično završe ostaci od ovog jela, vi ćete se do sita nauživati izvrsnog pečenja koje će, zahvaljujući punjenju prema ovom receptu, biti blago prožeto ugodnim aromama koje se jako lijepo slažu s okusom mesa, ali i pečenih krumpira.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Najveća tajna pripreme ovog jela je osigurati mesu dovoljno vremena za pečenje na vrlo niskoj temperaturi (od samo 140 stupnjeva), koja je nužna kako bi za vrijeme pečnja postiglo mekoću i zadržalo sve sokove. U finišu ćete ipak podići temperaturu, kako bi korica postala predivno puckateva.

Punjena lopatica

Sastojci:

2,5 kg svinjske lopatice bez kostiju
500 ml mesnog ili pilećeg temeljca
150 ml bijelog vina
1 žlica brašna
​1 žlica maslaca
1 luk
1 mrkva
1/2 stabljike celera

Za nadjev:

140 g kruha
85 g suhih marelica
25 g maslaca
​1 žličica nasjeckanog timijana
2 poriluka 

Priprema:

Nekoliko sati prije nego što želite ispeći svinjetinu, izvadite je iz hladnjaka i temeljito osušite kožu. Pustite je da polako dođe na sobnu temperaturu.

Suhe marelice potopite na oko 2 sata u vrelu vodu, kad omekšaju ocijedite ih i nasjeckajte.

Kruh grubo usitnite u blenderu ili multipraktiku kako biste dobili mrvice. 

Zagrijte maslac na srednje jakoj vatri, dodajte narezani poriluk i pirjejte dok ne omekša i dok većina tekućine ne ispari. Umiješajte marelice i majčinu dušicu, dobro začinite i prebacite u zdjelu da se ohladi pa zatim umiješajte krušne mrvice. Kušajte i po potrebi još začinite.

Kad je svinjetina spremna za pečenje, zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija (200 s ventilatorom). Kožu zarežite nožem uzduž i poprijeko, a s unutrašnje strane oštrim nožem napravite džep.

U džep stavite nadjev od poriluka, pripazite da ga nije ostalo po koži te meso prebacite u lim za pečenje. Kožu dobro posolite, a oko mesa posložite celer, mrkvu i luk narezane na veće komade. Pecite 30 minuta.

Smanjite toplinu na 140 stupnjeva Celzija (120 s ventilatorom) i pecite meso još 2 sata i 30 minuta. Ako kožica nije dovoljno hrskava, upalite gornju rešetku na najjače i zapecite meso okrečući ga svakih 30 sekundi dok se korica ne zahrskavi.

Meso zatim prebacite ga u toplu posudu za posluživanje da odstoji dok završite umak.

Za umak ocijedite masnoću iz kalupa za pečenje i sačuvajte je za neko drugo jelo, a lim za pečenje stavite na srednje jaku vatru, dodajte bijelo vino i drvenom kuhačom ostružite karamelizirani sok s dna posude. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne reducira na pola.

Dodajte mu temeljac i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte brašno pomiješano s maslacem i dobro promiješajte. umiješajte ih u umak. Kušajte i po potrebi dodajte još začina.

Poslužite meso uz umak i prilog po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2025 10:15