Jede vam se nešto ukusno, po mogućnosti zapečeno i sa sirom, ali... Znate već vrlo dobro čemu vodi neobuzdano uživanje u slasnim zalogajčićima, osobito kad su im glavni sastojci jednostavni ugljikohidrati i masnoće.
Bureci, tostevi i sendviči, sa svim tim biste trebali malo prikočiti ako nemate dovoljno samopouzdanja za prošetati u laganoj odjeći prije nego vam se otopio zimski višak. No to ne znači da morate gladovati i odreći se uživanja u ukusnoj hrani. Postoje jako dobri recepti za fina jela koja okusom ne zaostaju za gore spomenutim poslasticama, ali isključuju sastojke koje je bolje preskočiti.
Jedan takav pronašli smo na Instagram profilu Nespretna domaćica iza kojeg stoji Aleksandra Cvetanović. Nimalo nespretna domaćica, ako nas pitate! Njena ideja za pitu s feta sirom nas je oduševila jer kao glavni sastojak ima - proso.
O toj zdravoj namirnici već smo vam pisali, a sad ćemo samo spomenuti da ima nizak glikemijski indeks pa je možete bezbrižno kombinirati sa sirom, koji je u ovom slučaju feta, što je dodatan plus jer je jelo pikantnij, ukusnije, kremastije i manje masno nego kad se koristi svježi.
Aleksandra nam je dopustila da s našim čitateljima podijelimo recept i video u kojem možete vidjeti kako se pita lako priprema te je poručila kako je ovo jelo idealno za doručak, no mi ćemo dodati da je zgodno i kao marenda koja se lako može ponijeti sa sobom, ali i kao lagana večera, hranjiv međuobrok... Ma znate što, mi bismo je rado uvrstili u svaki obrok.
Pita s prosom
Sastojci:
120 g prosa
200 ml mlijeka
3 jaja
80 g integralnog pšeničnog brašna
100 ml mlijeka
30 ml ulja
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
100 g feta sira
2 šake špinata
sjemenke po želji
Priprema:
Proso kuhajte u 200 ml mlijeka na laganoj temperaturi dok ne nabubri, desetak minuta.
Ohlađeni proso pomiješajte sa svim ostalim sastojcima redoslijedom prikazanim u videu pa smjesu izlijte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, pospite je sjemenkama i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....