StoryEditorOCM
Slanoodlično je i sutradan

Starinsko jelo od rajčica, tikvica i paprika još je bolje kad se pripremi ovako. Posla je manje, a okus je intenzivniji

Piše T. S. M.
11. lipnja 2025. - 12:07

Sataraš je savršeno jelo za vrućine, jer je lagano i ukusno te se priprema od rajčica, tikvica i paprika, kojih sad ima u izobilju. Jedina mana ovog omiljenog starinskog jela je u tome što treba tu i tamo pripaziti da ne zagori ili pokipi. No i to se da riješiti, a pritom poboljšati okus.

Rješenje je sataraš iz pećnice, oko kojeg je jedina muka nasjeckati povrće. Pritom, ovom metodom okus povrća se intenzivira što znači da ćemo uz manje truda dobiti ukusnije jelo.

Ako želite, u povrće možete ubaciti i kobasice pa ćete dobiti najbližeg rođaka satarašu, jelo iz mađarske kuhinje koje se naziva lecsó.

Sataraš iz pećnice

Sastojci:

6 velikih rajčica
5 paprika
3 režnja češnjaka
2 luka
2 manje tikvice
ulja po potrebi
začini po želji
sol, papar

Priprema:

Svo povrće očistite i nasjeckajte na kockice pa ga začinite po želji.

Posudu u kojoj ćete ga peći obilno premažite mašću ili uljem. Dodajte povrće pa pecite 15-ak minuta, nakon čega sve dobro promiješajte i nastavite peći. Nakon 15 minuta ponovite postupak pa pecite još 15 minuta.

Poslužite uz rižu kao kompletan obrok ili uz meso kao prilog. Ostatak pospremite u hladnjak i čuvajte 3-4 dana, a možete ga i zamrznuti. Ovako pripremljen sataraš lijepo prija i hladan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 15:21