Pileći paprikaš skromno je jelo raskošnog okusa, a za mnoge od nas to je jedno od onih jela koja bude uspomene. Ipak, iako ga pamtimo kao jelo iz bakine kuharice, što znači da se u recept ne smije dirati, postoji jednostavan trik koji može ovaj klasik domaće kuhinje podići na novu razinu.
Ključ je u načinu dodavanja paprike. Umjesto da je ubacite na početku kuhanja, pričekajte gotovo sami kraj. Time ćete sačuvati njezin svježi okus i laganu hrskavost, a paprikaš će dobiti dodatnu dubinu i živost koju ćete odmah osjetiti.
Težite li dubini okusa, umjesto svježini, tada paprike odvojeno ispecite, ogulite i narežite pa ih dodajte u jelo 10-ak minuta prije kraja kuhanja.
Pileći paprikaš
Sastojci:
500 g piletine
2 mrkve
2 luka
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 režanj češnjaka
1/8 korijena celera
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica masti ili ulja
1 žlica brašna
1 žlica mljevene crvene paprike
sol, papar
Priprema:
Piletinu posolite i natrljajte mljevenom crvenom paprikom (dio paprike sačuvajte za kasnije) pa je kratko prepecite na zagrijanoj masti ili ulju. Izvadite meso, a na istoj masnoći polako pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i lagano potamni. Dodajte protisnuti češnjak, a zatim mrkvu i celer narezane na sitne kockice.
Pirjajte dok povrće ne omekša i tekućina ne ispari, zatim umiješajte koncentrat rajčice i pustite da se kratko zapeče. Podlijte toplom vodom ili pilećom juhom, vratite meso u lonac i kuhajte poklopljeno oko 45 minuta, po potrebi dolijevajući još tekućine.
Potom dodajte ostatak mljevene papriku i brašno razmućeno u otprilike 150 ml vode, dobro promiješajte. Pred sam kraj kuhanja, dodajte crvenu i zelenu papriku narezane na kockice i kuhajte još oko 10 minuta, kako bi zadržale svježinu. Na kraju začinite paprom i, prema potrebi, dodatno posolite.
Poslužite uz kuhanu rižu, široke rezance (za još bolji dojam, napravite domaće) ili palentu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....