Ossobuco ili osso buco je klasik talijanske kuhinje, porijeklom iz okolice Milana koji se kuha diljem Italije, ali omiljeno je jelo daleko izvan granica domovine. Riječ je o telećoj (ili junećoj) koljenici rezanoj na odreske 3 - 4 cm debele koji se kuhaju u umaku dok ne postanu sasvim mekani. Ono što jelo čini posebnim i daje osobitu slast je srž iz kosti koljenice, ali i meso koljenice (osobito teleće) koje je samo po sebi delikatesa.
Postoje mnogi recepti i načini pripreme, a mi u nastavku donosimo jedan sasvim klasičan. Običaj je jelo poslužiti uz rižot milanese, odnosno rižot sa šafranom, ali odličnan prilog je i pura ili pire krumpir. Pred samo posluživanje ossobuco se pospe gremolatom, mješavinom peršina, češnjaka i limunove korice.
Ossobuco
Sastojci
teleća koljenica narezana na odreske
2 luka
2 mrkve
1/2 celera u korijenu
200 ml temeljca (goveđeg ili pilećeg)
150 - 200 ml bijelog vina
100 ml pasirane rajčice
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
list lovora, timijan
brašno za prženje
sol, papar
Za gremolatu:
2 žlice svježeg peršina
1 češanj češnjaka
korica 1 limuna
Priprema
Koljenice pobrašnite i prepecite sa svake strane do karamel boje na ugrijanom maslinovom ulju i maslacu, zatim izvadite. Na tu masnoću stavite pirjati povrće: luk, mrkvu, celer. Ne morate ga sjeckati ni ribati, samo nasijeći na manje komade. Količina celera se odnosi na korijen celera veličine šake.
Kad je povrće omekšalo i lagano potamnilo, vratite meso. Nakon kratkog vremena kad krene karamelizacija deglazirajte bijelim vinom. Kad je alkohol ispario dodajte rajčicu i začine. Umjesto pasirane možete koristiti i svježe dok su u sezoni. Pirjajte poklopljeno dok meso sasvim ne omekša, nekih 1,5 - 2 sata.
Po potrebi dolijte još tekućine, idealno goveđeg ili pilećeg temeljca, ali uvijek vrlo malo tako da se meso pirja u vlastitom soku. Lako moguće da nećete potrošiti cijelu količinu. Na kraju umak propasirajte i pospite gremolatom neposredno prije posluživanja.
Gremolata: sitno nasjeckati peršin i češnjak, naribati koricu limuna i sve dobro izmiješati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....