Na tržnice stižu prve domaće brokule kojima se baš veselimo. Kako je ipak još uvijek ljeto, tjestenine na sve načine su uvijek dobar izbor za ručak, pogotovo upotpunite li je salatom od poma ili npr. pečenih paprika. Odličan izbor za umak je pesto jer ga tjestenina fino upije, izgleda lijepo, a okus ne trebamo posebno isticati. No, pesto ne mora biti samo onaj genovese, od bosiljka, fantastičan se može napraviti i od povrća, recimo brokule!
U ovoj kombinaciji brokula naprosto blista, prvo jer zbog kratkog kuhanja zadržava predivnu zelenu boju i blagi, travnati okus, dok se ostali sastojci izvrsno uklapaju i daju svježinu, ali i notu okusa klasičnog pesta genovesea. Pri izboru tjestenine držite se kratkih vrsta, ili onih okruglastih poput školjki ili orecchietta jer će najbolje vezati umak. Za kraj, sve pospite parmezanom siromašnih, a to su na maslacu preprežene krušne mrvice. Mi im jednostavno ne možemo odoljeti!
Tjestenina s pestom od brokule
Sastojci
300 g kratke tjestenine po izboru
30 g svježeg bosiljka
60 ml maslinovog ulja
30 ml limunovog soka
1 srednja glavica brokule
1 - 2 češnja češnjaka
šaka pinjola
korica pola limuna
sol, papar
Priprema
Brokulu narežite na komade, uklonite tvrde dijelove stabljike. Listove ne morate micati, osobito one manje. Blanširajte je nekih 5 min. Pinjole tostirajte na suhoj tavi.
Skuhajte tjesteninu, procijedite, ali ostavite dio vode od kuhanja sa strane.
Blanširanu brokulu, pinjole (odvojite malo za posipanje pri serviranju), sok i koricu limuna, sol, papar, češnjak i bosiljak izblendajte u glatku smjesu, možete koristiti multipraktik ili štapni mikser. Isprobajte okus i doradite ga po ukusu, a zatim dolijte nešto vode od kuhanja tjestenine (100 - 150 ml) u pesto, izmiješajte, zatim sjedinite pesto i tjesteninu.
Na maslacu prepržite krušne mrvice do zlatno smeđe boje.
Servirajte tjesteninu, pospite je prženim krušnim mrvicama i pinjolima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....