StoryEditorOCM
SlanoJUNETINA STROGANOV

Tko bi odbio junetinu u ukusnom umaku? Ovo jelo osmislili su francuski kuhari za ruske plemiće, a postalo je klasik

Piše K. V.
18. rujna 2025. - 20:49

Mnoga juneća jela traže dulju pripremu, pogotovo kad su umaci u pitanju. No ne i ovaj gastronomski klasik, jer iako je riječ o jelu osmišljenom za plemiće priprema je jednostavna i brza. Prvotna verzija bila je jednostavnija od onih koje danas znamo, nije uključivala gljive, vino, kisele krastavce i sl. Mi vam donosimo jednu dosta jednostavnu, ali s gljivama jer izvrsno prijaju u jelo. Rusi oduvijek jelo jedu uz pire krumpir ili domaće rezance, ali odličan prilog je i riža.

image
Shutterstock

Ovo glasovito jelo je po svoj prilici francuski chef osmislio za grofa Stroganova u 19. st. S obzirom da je ruska aristokracija redovito i mnogo putovala po Europi i da su chefovi prelazili od obitelji do obitelji, jelo se brzo proširilo svijetom i do danas zadržalo popularnost. Ne čudi nas, jer sastojci čine savršenu kombinaciju. Kiselo vrhnje (ne ono za kuhanje!) ljubi se sa senfom i odlično se nadopunjuju s junetinom preprženom na maslacu. 

Junetina Stroganov s gljivama

Sastojci

600 g junetine (ramstek ili but)
250 g svježih gljiva 
150 g kiselog vrhnja
150 ml goveđeg temeljca
1 srednji luk
2 žlice maslaca 
1 žlica brašna 
1 žličica senfa 
sol, crni papar
svježi peršin 

Priprema

Narežite junetinu na tanke trakice. U tavi zagrijte žlicu maslaca i na jakoj vatri naglo zapecite meso sa svih strana, tek toliko da dobije boju, a unutra ostane polusirovo. Izvadite ga i ostavite sa strane.

U istoj tavi rastopite ostatak maslaca pa na njemu pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša i požuti. Dodajte narezane gljive i pržite ih dok ne puste tekućinu i lagano se karameliziraju. Pospite brašnom, dobro promiješajte, zatim podlijte goveđim temeljcem i pustite da umak zakuha. Umiješajte senf i kiselo vrhnje, miješajte dok ne dobijete glatki i kremasti umak. Vratite meso u tavu, začinite solju i svježe mljevenim paprom te pirjajte još nekoliko minuta, dok meso ne omekša, ali ostane sočno. Gotovo jelo pospite svježim peršinom i poslužite odmah uz pire krumpir, rezance ili rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 22:28