StoryEditorOCM
Slanonema joj ravne

Turska palenta je jelo za bonkuloviće: evo što rade s krupicom da bi razvila puni okus i kako postižu onu bogatu teksturu

Piše T. S. M.
16. svibnja 2025. - 07:05

Ljubitelji palente i sličnih jela od kukuruzne krupice morali bi barem jednom probati veliki specijalitet turske kuhinje koji oduševljava ne samo okusom, nego i kremastom, bogatom teksturom. Najbolje od svega: pored kukuruzne krupice, vode i soli i maslaca, u ovo jelo idu još samo maslac i sir. 

Riječ je o jelu koje se naziva kuymak, yağlaş ili mıhlama. Tradicionalno se kuha u sahanu, bakrenoj posudi s dvije drške, te se poslužuje za doručak, često zajedno s kriškama prepečenog kruha kojima se jelo grabi iz sahana. Nismo sigurni što bi utricionisti rekli na ovo pa odluku hoćete li kuymak kombinirati s dodatnom količinom ugljikohidrata prepuštamo vašoj savjesti.

Što je važno za autentičan okus?

Ključ autentične i dobro pripremljene mıhlame je sir, koji nipošto ne smije biti mlad jer jelu neće dati željenu teksturu. Odležani sirevi su najbolji, posebno oni od nepasteriziranog mlijeka, jer jelu daju punoću okusa.

U novije vrijeme u ovu se svrhu koriste i mlađe vrste, poput mozzarelle, koja može proći jer je izrazito topiva i rastezljiva. Klasičan recept za mıhlamu odnosno kuymak je jednostavan i podrazumijeva mjericu kukuruzne krupice, mjericu maslaca, dvije i pol mjerice vode i tri mjerice sira, no postoje varijacije vezane uz željenu gustoću. 

Po želji se dio vode može zamijeniti mlijekom, a prilikom pripreme važno je najprije dobro zapržiti krupicu kako bi se razvio pun okus jela.

Kuymak (Mıhlama)

Sastojci:

1 čaša sira narezanog na kockice
1 čaša vode
2,5 žlice kukuruzne krupice
2 žlice maslaca

Priprema:

Otopite maslac. Čim poprimi jantarnu boju, dodajte kukuruznu krupicu i počnite pržiti uz miješanje. 

Kad se krupica zaprži, dodajte vodu pa kuhajte uz miješanje dok ne postane gusto.

Zatim dodajte sir i neprestano miješajte dok se sir ne otopi. Poslužite vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 01:55