Spoj tjestenine i rajčice je toliko dobar da nas baš veseli isprobavati različite verzije te kombinacije, a nakon što smo se nauživali klasične manistre na pome, paste milanese i ljutim papričicama začinjene arabbiate, bacamo se na pripremu Spaghetti all’Assassina.
Ovo je jelo iz Barija, a to što se u prijevodu zove špageti na ubojičin način zapravo ima smisla ne samo zato što je brutalno dobro, n ego i zbog toga što se priprema direktno u tavi, na visokoj vatri, pa se špageti doslovno "prže" i djelomično zagore.
Da ne bude zabune, špageti se ne kuhaju unaprijed! Idu direktno u tavu, zajedno s umakom, poput riže za rižot. Rezultat je hrskava, dimljena, karamelizirana manistra, ma čista senzacija.
Umak od rajčice u ovom je slučaju vrlo jednostavan – koriste se samo pome, ljute papričice, češnjak i maslinovo ulje – ali okus mu je vrlo intenzivan.
Za pripremu ovog jela potrebni su još i špageti, malo soli i šećera po želji, sir za posipanje te voda ili temeljac koji se dodaju postupno, a špageti ih upijaju sve dok ne omekšaju, dok se donji sloj manistre treba lijepo zapeći.
Spaghetti all’Assassina.
Sastojci
1 l vode
600 g pasate
400 g špageta
4 žlice paste od rajčice
2 češnja češnjaka
ljuta papričica, svježa ili suha
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Na tavi zagrijte maslinovo ulje, ubacite češnjak i ljutu papričicu pa ih lagano popržite.Dodajte sirove špagete i lagano ih tostirajte da dobiju zlatnu boju (pazite da ne pregore). Dodajte malo po malo mješavinu pasirane rajčice i vode (kao kad kuhate rižoto) i miješajte.
Špageti će postupno upijati tekućinu dok ne omekšaju. Pred kraj dodajte još malo ulja, pustite da dno tave malo "uhvati" i poslužite jelo odmah, posuto naribanim sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....