StoryEditorOCM
SlanoSpaghetti all’Assassina

Volite li tjesteninu s umakom od rajčice, ovu morate probati! Ubojito dobra manistra na pome radi se na neobičan način

Piše T. S. M.
8. svibnja 2025. - 08:10

Spoj tjestenine i rajčice je toliko dobar da nas baš veseli isprobavati različite verzije te kombinacije, a nakon što smo se nauživali klasične manistre na pome, paste milanese i ljutim papričicama začinjene arabbiate, bacamo se na pripremu Spaghetti all’Assassina.

Ovo je jelo iz Barija, a to što se u prijevodu zove špageti na ubojičin način zapravo ima smisla ne samo zato što je brutalno dobro, n ego i zbog toga što se priprema direktno u tavi, na visokoj vatri, pa se špageti doslovno "prže" i djelomično zagore.

Da ne bude zabune, špageti se ne kuhaju unaprijed! Idu direktno u tavu, zajedno s umakom, poput riže za rižot. Rezultat je hrskava, dimljena, karamelizirana manistra, ma čista senzacija.

Umak od rajčice u ovom je slučaju vrlo jednostavan – koriste se samo pome, ljute papričice, češnjak i maslinovo ulje – ali okus mu je vrlo intenzivan.

Za pripremu ovog jela potrebni su još i špageti, malo soli i šećera po želji, sir za posipanje te voda ili temeljac koji se dodaju postupno, a špageti ih upijaju sve dok ne omekšaju, dok se donji sloj manistre treba lijepo zapeći.

Spaghetti all’Assassina.

Sastojci
1 l vode
600 g pasate
400 g špageta
4 žlice paste od rajčice
2 češnja češnjaka
ljuta papričica, svježa ili suha
maslinovo ulje
sol

Priprema:

Na tavi zagrijte maslinovo ulje, ubacite češnjak i ljutu papričicu pa ih lagano popržite.Dodajte sirove špagete i lagano ih tostirajte da dobiju zlatnu boju (pazite da ne pregore). Dodajte malo po malo mješavinu pasirane rajčice i vode (kao kad kuhate rižoto) i miješajte.

Špageti će postupno upijati tekućinu dok ne omekšaju. Pred kraj dodajte još malo ulja, pustite da dno tave malo "uhvati" i poslužite jelo odmah, posuto naribanim sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:03