Jeste li se zaželjeli dobrog, ukusnog i zastinog paštafažola? Ne bi bilo čudno da vam je s padom temperatura kulinarska inspiracija skrenula prema takvim jelima koja fino griju, a još su bolja kad se skuhaju u većoj količini pa se u njima danima može uživati.
Paštafažol je još jedno od jela koje smo usvojili iz talijanske kuhinje, no unatoč tome budi nostalgične asocijacije na domaću spizu. U osnovi to je upravo ono što mu ime govori, tjestenina s grahom, ali uz par dodataka.
Recept za paštafažol zna svatko tko zna kuhati i većina koristi onaj na koji se s godinama naučila, bez puno razmišljanja i kompliciranja, no ponekad je dobro stvari sagledati iz novog kuta pa provjeriti može li to omiljeno, ukusno i kripno jelo, postati još bolje. Zato ćemo se ugledati na izvornu verziju, odnosno pasta e fagioli.
Bez zaprške
To jednostavno jelo naizgled je lako za pripremu, ali pravi okus postiže se tek kad se razumiju sitni detalji koji čine razliku između obične i savršene verzije.
Talijani, recimo, svoj paštafažol ne zgušnjavaju zaprškom, kako rade neki od nas, niti mu gustoću temelje na dinstanom luku. Da bi jelo bilo kremasto, a opet puno teksture, prije nego dodaju tjesteninu, Talijani usitne manji dio kuhanog graha i vrate ga u lonac. Tako se pasta e fagioli prirodno zgusne.
Kad dodati tjesteninu?
Još je jedna bitna razlika između naše i talijanske verzije ovog jela, a odnosi se na tjesteninu. Premda to neki rade i drugačije, Talijani se općenito slažu da je manistru bolje skuhati odvojeno, al dente, pa je dodati grahu pred sam kraj kuhanja.
Baš kao i u slučaju našeg paštafažola, pasta e fagiole bolji je dan nakon što je skuhan, pa ga se Talijani uvijek potrude skuhati veću količinu.
Završni detalj
Sve u svemu, teško je reći koji je bolji, paštafažol ili pasta e fagioli. Mi ipak nekako navijamo za našu i to zbog dodatka suhog mesa, koje u pasta e fagioli ipak nije predviđeno.
No i Talijani imaju svog asa u rukavu, a to je, kao što je obično slučaj kad se radi o njihovim jelima s tjesteninom: parmezan. Dodaje se na samom kraju, prilikom posluživanja.
Naš vam je prijedlog zadržati svoj omiljeni recept te ga samo blago upotpuniti ovim talijanskim trikovima. Sasvim smo sigurni da će rezultat biti paštafažol tako dobar da će vas svi pitati kako ste to postigli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....