StoryEditorOCM
Slanoukusna i zasitna

Zaboravite francusku salatu, turska je još bolja! Umjesto graška koristi se grah, a evo što joj se još sve može dodati

Piše T. S. M.
25. ožujka 2025. - 13:56

Volite li zasitne salate koje vas mogu dobro najesti te, po potrebi, zamijeniti cijeli obrok, imate sreće jer baš smo naišli na jedan jako dobar spoj. Riječ je o grahu u kombinaciji s rajčicama, jajima i još puno lipih stvari. Ovo se jelo naziva piyaz i tradicionalno je jelo turske kuhinje. Ova se salata najčešće priprema od kuhanog bijelog graha, luka, peršina, rajčice i tvrdo kuhanih jaja, uz dodatak maslinovog ulja, octa ili limunovog soka te začina poput soli, papra i kima.

U različitim dijelovima Turske postoje varijacije ovog jela. Na primjer, u Antaliji se često priprema s tahinijem (pasta od sezama), što jelu daje bogatiji okus i kremastiju teksturu.

Piyaz se obično poslužuje kao prilog uz meso, posebno uz kebab, ali može biti i lagano samostalno jelo.

Piyaz (Turska salata od graha)

Sastojci:

400 g bijelog graha (1 manja limenka)
2 rajčice
2 jaja
1 ljubičasti luk
1 crvena paprika
1 limun
1/2 vezice peršina
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica začina soumac
½ žličice ljute paprike
sol, papar

Priprema:

Stavite kuhati jaja u hladnu vodu, a nakon što voda uzavre kuhajte ih 5-7 minuta. Ohladite ih i ogulite te ih narežite na četvrtine.

U međuvremenu lisnato narežite luk pa ga posolite i pospite soumacom te rukama dobro utrljajte začine. Ovaj će ga postupak omekšati i omogučit će da se okusi bolje prožmu.

Nasjeckajte rajčice, papriku i peršin. Dodajte ih ocijeđenom grahu te dodajte luk, ljutu papriku, sol, papar, limunov sok i maslinovo ulje. Promiješajte, kušajte okus te poslužite ukrašeno komadima tvrdo kuhanog jaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 14:16