StoryEditorOCM
Slanogotovo za čas

Zaboravite tikvice, i od patlidžana možete napraviti vrlo ukusne popečke! Lako se i brzo rade, a podsjećaju na uštipke

Piše T. S. M.
15. rujna 2025. - 15:44

Popečci od tikvice su vam dosadili? Prebacite se na patlidžane! I od njih možete napraviti fantastično ukusne popečke i to uz sasvim malo truda i vremena.

Dobit ćete jelo koje pomalo podsjeća na uštipke pa se, baš poput uštipaka, može koristiti kao podloga za namaze poput ajvara i kajmaka ili pak za sir i suhomesnate proizvode. No jednako tako, ako ih poslužite uz umak na bazi rajčice ili pak uz umak na bazi jogurta i začinskog bilja, mogu biti zgodno predjelo ili čak kompletan obrok.

image
Shutterstock

Vrlo je važno patlidžane na vrijeme usitniti i posoliti te temeljito ocijediti kako bi pustili ne samo gorčinu, nego i svu suvišnu tekućinu. U ovom se receptu ne spominje, ali u smjesu za popečke od patlidžana uvijek je dobrodošao i parmezan. Pripazite da ne pretjerate s količinim, jer sir za vrijeme prženja lako može početi gorjeti, što jelu daje neugodan, gorkast okus.

Popečci od patlidžana 

Sastojci

500 g patlidžana
80 g brašna
2 jaja
2 češnja češnjaka
malo svježeg peršina
ulje za prženje
sol, papar

Priprema

Ogulite patlidžane i nasjeckajte ih na kockice ili ih krupno naribajte. Posolite ih i ostavite desetak minuta da puste sok, zatim dobro ocijedite. Umiješajte jaja, brašno, nasjeckani češnjak i peršin. Smjesa treba biti gusta, ali tekuća, poput one za deblje palačinke. Posolite i popaprite prema ukusu.

Na ugrijanoj tavi s malo ulja žlicom spuštajte smjesu i oblikujte tanke popečke. Pecite nekoliko minuta sa svake strane dok ne postanu čvrsti i lagano hrskavi na rubovima.

Poslužite tople, uz malo kiselog vrhnja ili umak po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 03:33