StoryEditorOCM
Slanotex-mex okusi

Zapečena tjestenina s koricom od sira: volite li dobro začinjenu spizu, guštat ćete u ovom jelu, a glavni sastojak...

Piše K. V.
20. kolovoza 2025. - 11:05

Sjajno je kad imate ostatke obroka od prethodnog dana i znate točno kako ih iskoristiti za današnji ručak. Zato vam danas donosimo odličnu ideju kako iskoristiti komad pečene kokoši! Meksička kuhinja je svima draga, a ovaj recept za bazu ima popularni fajitas, no pripremljen kao zapečenu tjesteninu prekrivenu rastopljenim sirom.

Fajitas je jelo od trakica naglo pečenog mesa i sotiranog povrća, najčešće paprike i luka. Sve je začinjeno određenim začinima koje možete kupiti kao gotovu mješavinu ili začini sami. U ovom slučaju umjesto trakica mesa koje se peče koristit ćemo narezane komade već pečene kokoši.

image
Shutterstock

Možete koristite bilo koju kratku tjesteninu koja vam je draga, mi smo odabrali penne rigate, a sir birajte neki koji se fino topi poput goude ili edamera. Ako želite, pospite sir čili ljuskicama.

Ako ne želite ili vam nije dostupna gotova začinska mješavina, za ovaj recept će vam trebati: 1 žlica mljevene slatke paprike, 1 žlica mljevenog kima (ne preskačite jer to daje karakterističan “tex-mex” okus), 1 žličica mljevenog čilija, 1 žličica soli, 1 žličica mljevenog crnog papra, 1 žličica mljevenog češnjaka, 1 žličica mljevenog luka, ½ žličice kajenskog papra, ½ žličice origana.

image
Shutterstock

Zapečena tjestenina s pilećim fajitasom

Sastojci

300 g mesa pečene piletine
250 g tjestine
200 g sira
300 ml pilećeg temeljca
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 žuta ili narančasta paprika
1 crveni luk
2 - 3 češnja češnjaka
3 žlice začinske mješavine fajitas
Ulje za dinstanje
Sol

Priprema

Skuhajte tjesteninu, ali ne do kraja, manje od al dente. Zagrijte pećnicu na 190 ºC. Bilo bi idealno ako imate gusanu tavu u kojoj možete pripremiti umak i zapeći ga, ako ne trebat će vam posuda za pečenje kao za npr. lazanje. 

Na zagrijanom ulju prodinstajte paprike, kad krenu omekšavati nakon nekoliko minuta dodajte i luk narezan na trake, pa dinstajte još nekih 5 min. Dodajte sitno nasjeckan češnjak, kad zamiriše meso i začine te promiješajte. Kad se sve povezalo dodajte temeljac, promješajte i krčkajte dok se umak malo ne zgusne.

Maknite s vatre i umiješajte kuhanu tjesteninu i pola sira kojeg ste prethodno naribali. Ako vaša tava ne može u pećnicu sada prebacite sve u posudu za pečenje. Po vrhu pospite ostatak sira i ubacite u zagrijanu pećnicu. Kad se sir otopio i sadržaj ugrijao (nakon otprilike 5 - 10 min), upalite pećnicu na opciju grill i pecite dok smjesa ne počne formirati mjehure, a površina uhvati lijepu zapečenu boju. Ali oprezno, da ne zagori! Prije posluživanja pustite da sve otpočine bar 10 min. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:45