Znate li što je zajedničko manje-više svim starinskim sirotinjskim jelima? Još uvijek su odlična!
Sad kad su cijene hrane bezobrazno visoke, nije loše prisjetiti se čime su se sve ljudi prehranjivali kad im je čak i obično jaje bilo luksuzna namirnica. Krumpiri, luk, brašno i zelenje iz vrta u to su doba spašavali od gladi, a zahvaljujući mašti domaćica čak se i od tih skromnih namirnica mogao napraviti obrok za prste polizat.
Nažalost, mnoga od tih jela nisu naširoko poznata ili su pala u zaborav, a to ćemo ispraviti odmah otkrivajući vam jednostavan recept za jelo iz susjedne države. U Hercegovini nosi naziv tiktuš, u drugim dijlovima BiH naziva se (h)ajkara ili šodernjala, a krenete li malo istraživati brzo ćete pronaći još nekoliko imena.
Riječ je o jednoj vrsti pite od krumpira čija je posebnost u tome što se mora lijepo zapeći kako bi bila baš kako treba.
Tiktuš
Sastojci:
1 kg krumpira
5-6 žlica brašna
voda
sol
mast, ulje, margarin ili maslac
Priprema:
Ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na što sitnije komadiće. Dodajte mu sol, brašno i toliko vode koliko je potrebno da se smjesa poveže, ali da nije pretjerano rijetka.
Istresite smjesu u posudu za pečenje premazanu masnoćom, poravnajte ju pa ju premažite s još malo masnoće.
Pecite oko 35 minuta na 200 stupnjeva Celzija pa pojačajte temperaturu i pecite još pet minuta, kako bi se površina lijepo zapekla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....