Šlag od tučenog slatkog vrhnja zbog svoje je lagane, prozračne teksture i ugodnog, nenametljivog okusa omiljeni dodatak slasticeama. Međutim, takav šlag može brzo postati tekući ili izgubiti oblik, a neki tvrde i da ga je teško napraviti jer puno toga lako pođe po zlu.
Treba li vam šlag koij će dugo ostati postojan i koij će se sasvim sigurno zgusnuti do priželjkivane teksture, trebat ćete mu dodati jedan sastojak koij će ga stabilizirati, a to je kukuruzni škrob, odnosno gustin. Trik je to koijm se koriste i profesionalni slastičari kako bi dobili slastice koje mogu izdržati nekoliko dana u vitrini bez da se šlag otopi ili izgubi oblik.
Stabilizirani šlag u hladnjaku može zadržati svoj oblik i teksturu nekoliko dana, što ga čini idealnim za ukrašavanje slastica ili za situacije kad šlag trebate napraviti koji dan unaprijed, a ovakav će se šlag bolje od klasičnog održati čak i van hladnjaka.
Stabilizirani šlag
Sastojci:
240 ml slatkog vrhnja
16 g šećera u prahu
3 g kukuruznog škroba
2,5 ml ekstrakta vanilije
Priprema:
Ohladite zdjelu i pjenjaču u zamrzivaču (najmanje 15 minuta). Pomiješajte šećer u prahu i kukuruzni škrob.
U ohlađenoj zdjeli počnite tući vrhnje mikserom na maloj brzini, postupno povećavajući do srednje. Kad se na vrhnje napola zgusnulo u šlag, postupno mu uz neprekidno miješanje dodajte smjesu šećera i kukuruznog škroba.
Kako je šlag skoro potpuno čvrst, dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još kratko dok ne dobijete željenu teksturu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....