StoryEditorOCM
SlatkoPOPUT ČAROLIJE...

Čvrst i postojan šlag kao iz slastičarnice dobit ćete uz pomoć ovog dodatka. Olakšava posao, ovo je slastičarski trik

Piše T. S. M.
3. ožujka 2025. - 12:27

Šlag od tučenog slatkog vrhnja zbog svoje je lagane, prozračne teksture i ugodnog, nenametljivog okusa omiljeni dodatak slasticeama. Međutim, takav šlag može brzo postati tekući ili izgubiti oblik, a neki tvrde i da ga je teško napraviti jer puno toga lako pođe po zlu.

image
Alexandra Schuler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Treba li vam šlag koij će dugo ostati postojan i koij će se sasvim sigurno zgusnuti do priželjkivane teksture, trebat ćete mu dodati jedan sastojak koij će ga stabilizirati, a to je kukuruzni škrob, odnosno gustin. Trik je to koijm se koriste i profesionalni slastičari kako bi dobili slastice koje mogu izdržati nekoliko dana u vitrini bez da se šlag otopi ili izgubi oblik.

Stabilizirani šlag u hladnjaku može zadržati svoj oblik i teksturu nekoliko dana, što ga čini idealnim za ukrašavanje slastica ili za situacije kad šlag trebate napraviti koji dan unaprijed, a ovakav će se šlag bolje od klasičnog održati čak i van hladnjaka.

image
Ethel Davies/Robertharding Via Afp

Stabilizirani šlag

Sastojci:

240 ml slatkog vrhnja
16 g šećera u prahu
3 g kukuruznog škroba
2,5 ml ekstrakta vanilije

Priprema:

Ohladite zdjelu i pjenjaču u zamrzivaču (najmanje 15 minuta). Pomiješajte šećer u prahu i kukuruzni škrob.

U ohlađenoj zdjeli počnite tući vrhnje mikserom na maloj brzini, postupno povećavajući do srednje. Kad se na vrhnje napola zgusnulo u šlag, postupno mu uz neprekidno miješanje dodajte smjesu šećera i kukuruznog škroba.

Kako je šlag skoro potpuno čvrst, dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još kratko dok ne dobijete željenu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:37