Tko uopće može odoljeti mirisu svježe ispečenog peciva? Uhvati li i vas neodoljiva želja za nečim slasnim, slatkim ili slanim, kad god prođete pored otvorene pekare, možemo se kladiti da joj najčešće i popustite.
A zašto nam je tako drag miris svježeg peciva? Zaslužna je kombinacija kemijskih i psiholoških faktora. Tijekom pečenja dolazi do Maillardove reakcije, koja stvara složene arome karameliziranog šećera i prženih proteina, a miris svježeg peciva snažno djeluje i na naše emocije, vraća nas u djetinjstvo, podsjećajući na dom i osjećaj sigurnosti.
Istraživanja su pokazala da mirisi mogu značajno utjecati na raspoloženje, a topli i slatkasti mirisi, poput onih koji dolaze iz pekare, posebno aktiviraju osjećaj ugode i sreće.
Zato, kada osjetimo miris svježe pečenog peciva, ne reagiraju samo stomak i usta koja "čine vodu" nego i mozak (a neki bi na ovo dodali: i srce, ali, jasno, u prenesenom smislu).
Mi vam ovom pričom nismo željeli pobuditi potrebu za šetnjom do pekare, nego vas motivirati da se okušate u pripremi domaćeg peciva. Domaće je ipak domaće. Ako mislite da nije tako, znači da vam nedostaje pravi recept, a mi ga imamo. Riječ je o posebnoj vrsti kiflića koji su toliko mekani i dobri da se nazivaju svatovskima - možda su se nekoć radili samo za takve, vrlo svečane prilike.
Kako bilo da bilo, prihvatite li se pripreme kiflića po ovom receptu, možete biti sigurni u uspjeh. Tijesto će se dignuti bez greške jer u ovom se receptu koriste i kvasac i prašak za pecivo, a tajna neodoljive mekoće i slasnog ukusa ovog nježnog peciva krije se u jednom sastojku - sasvim običnom kiselom vrhnju koje u kombinaciji s brašnom, mlijekom i maslacem stvara pravu malu pekarsku čaroliju.
Svatovski kiflići
Sastojci:
500 g glatkog brašna
100 g maslaca
100 ml mlijeka
100 ml kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
1/2 svježeg kvasac
1/2 praška za pecivo
2 jaja
2 žlice šećera
malo soli
Priprema:
Pomiješajte mlako mlijeko, šećer, 2 žlice brašna i kvasac pa ostavite smjesu da naraste.
Odvojeno izmiješajte ostatak brašna s vanilin šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom i solju pa rukama umiješajte maslac. Kad dobijete mrvičastu smjesu, dodajte jaja i vrhnje pa dobro izmiješajte i dodajte smjesu s kvascem.
Umijesite tijesto pa ga ostavite da se diže barem sat vremena, a zatim ga podijelite na 4-5 loptica, svaku razvaljajte u oblik kruga i podijelite na 8-12 komada, ovisno o tome kolike kifliće želite. Na najširi dio svakog trokuta stavite malo džema ili drugog namaza pa zarolajte kifliće.
Složite kifliće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite kifliće na 180 stupnjeva dok ne dobiju lijepu boju.
izrežite tako da dobijete 12 “trokutića”.
Na svaki trokutić stavite nadjev po želji i od šireg kraja prema tanjem smotajte u formu kiflice.
Kiflice poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dok ne poprime zlatnu boju. Za još ljepšu boju možete ih prije pečenja premazati mlijekom, a nakon što su ispečeni uvaljajte ih u šećer u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....