Želite li malo obogatiti svoju zbirku recepata za božićne keksiće, predstavljamo vam jedan istinski specijalitet. Elisenlebkuchen imaju posebno mjesto među svim božićnim keksima na svijetu. To su najfiniji, najmekši tradicionalni njemački medenjaci, porijeklom iz Nürnberga. Smatraju se vrhunskom, gotovo "deluxe“ verzijom poznatih njemačkih medenjaka, Lebkuchena, jer sadrže velik udio orašastih plodova, a malo ili nimalo brašna. Upravo zbog toga imaju izrazito mekanu i bogatu teksturu.
Peku se na okruglim oblatnama, kako bi zadržali oblik, a nakon pečenja se obično prelijevaju glazurom od šećera ili čokolade, no neki ih vole ukrasiti prije pečenja, obično komadićima badema. Odlično se čuvaju u metalnoj kutiji, na najbolji su 2–3 dana nakon pečenja, kad lijepo omekšaju.
Elisenlebkuchen
Sastojci
300 g mljevenih badema
200 g smeđeg šećera
150 g mljevenih lješnjaka
100 g kandirane narančine kore
100 g kandirane limunove kore
1 žlica limunovog soka
1 žličica cimeta
1 žličica mješavine začina za medenjake
1 žličica paste od vanilije
3 jaja
1 prstohvat soli
naribana korica jednog neprskanog limuna
Dodatno:
120 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade
18–22 oblatne promjera oko 7 cm
limunov sok
Priprema
U zdjeli pomiješajte jaja, smeđi šećer, sol i pastu od vanilije pa miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte limunovu koricu, limunov sok, cimet i začin za medenjake. Dodajte mljevene bademe i lješnjake te sitno sjeckanu kandiranu koru naranče i limuna pa miješajte dok se sve ne poveže.
Na svaku oblatnu stavite dio smjese i vlažnim rukama joj zagladite vrh u malu kupolu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 12–15 minuta, dok lagano ne očvrsnu, ali i dalje ostanu meki.
Za šećernu glazuru pomiješajte šećer u prahu s malo limunova soka. Za čokoladnu glazuru otopite tamnu čokoladu na laganoj vatri. Ohlađene medenjake premažite željenom glazurom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....