Crostata di ricotta e visciole jedna je od najpoznatijih rimskih slastica, a korijene vuče još iz židovsko-rimske kuhinje. Nastala je u rimskoj četvrti Ghetto Ebraico, gdje su se stoljećima spajali mediteranski i bliskoistočni okusi. Kombinacija guste, blago slane ovčje rikote i kiselkastog džema od višanja savršeno utjelovljuje tu ravnotežu između jednostavnosti i raskoši.
Ova pita tradicionalno se priprema u proljeće, za židovski blagdan Shavuot, no danas se u Rimu poslužuje tijekom cijele godine, osobito uz kavu ili desertno vino. Iako postoji mnogo varijanti, najcjenjenija je upravo ova kojoj posebnu aromu daje liker od anisa.
Za najbolji uspjeh važno je koristiti dobro ocijeđen i dvostruko ispasiran sir. Ako nemate džem od višanja, kuhajte usitnjene (možete koristiti zaleđene) višnje s upola manjom količinom šećera (ili više, prema ukusu) dok se sok ne pretvoti u sirup pa pustite smjesu da se ohladi.
Crostata di ricotta e visciole
Tijesto:
400 g glatkog brašna
1 jaje
2 žumanjka
140 g šećera
150 g maslaca
naribana korica 1 limuna
prstohvat cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice likera od anisa
Nadjev:
800 g ovčje ricotte
180 g šećera
350 g džema od višanja
Za premazivanje:
1 jaje
1 žlica mlijeka
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema
U zdjelu stavite maslac sobne temperature i šećer te miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte jaje, žumanjke, cimet, limunovu koricu, vaniliju, liker i sol. Postupno umiješajte brašno i mijesite dok ne dobijete glatko, podatno tijesto.
Podijelite tijesto na dva dijela – jedan od oko 450 g, drugi od oko 330 g. Svaki komad razvaljajte između dva lista papira za pečenje u krugove promjera otprilike 32 i 26 cm. Stavite ih u hladnjak na 30 minuta.
Riccotu dvaput propasirajte kroz cjedilo da postane glatka. Pomiješajte je sa šećerom i dobro promiješajte.
Kalup premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Položite veći krug tijesta na dno i lagano utisnite uz rubove kalupa. Višak tijesta savijte prema unutra. Dno lagano izbodite vilicom, pazeći da ga ne probušite.
Po tijestu rasporedite džem od višanja, a preko njega nadjev. Poravnajte površinu špatulom.
Pokrivajte manjim krugom tijesta, odrežite višak i prstima lagano utisnite rubove kako biste ih spojili. Površinu lagano izbodite vilicom i premažite razmućenim jajem s mlijekom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 60 minuta. Ako pita prebrzo tamni, pokrijte je aluminijskom folijom. Kad se ispeče, ostavite je da se potpuno ohladi, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....