StoryEditorOCM
Slatkokremasto

Ovaj je kolač nekoć bio vrlo popularan, svi su ga radili: toliko je lagan da se topi u ustima, jeste li čuli za njega?

Piše T. S. M.
5. srpnja 2025. - 08:15

Ljeti nam najbolje prijaju kolači koji su tako lagani da se tope u ustima, a jedan od takvih kolača je dobar, stari i nekoć vrlo omiljen desert koji se nazivao japanski vjetar. Neki smatraju kako je riječ o podvrsti dan-danas popularnog ledenog vjetra, a kad se recepti za te dvije slastice usporede, zaključak se čini vrlo razumnim.

Za razliku od ledenog vjetra čije su kore od beze smjese nadopunjene kremom od vanilije, šlagom i voćem, kod japanskog se vjetra beze kore spajaju sa šlagom i kremom od vanilije te kremom od oraha i čokolade. Bez brige, to ne znači više posla, jer se krema od oraha dobije tako da se u dio kreme od vanilije umiješaju orasi i ribana čokolada.

Postoje određene nesuglasice oko toga treba li se ovaj kolač zvati španjolskim ili japanskim vjetrom te oko toga razlikuju li se i po čemu ta dva kolača. Većina prihvaća da se u jednom koristi čokolada, a u drugome ne, no ostaje pomalo nejasno koji je koji. Mi smo se odlučili prikloniti ovoj opciji.

No puno važniji od točnog naziva je dobar recept.

U svakom slučaju, sko još niste probali ovu slasticu, ispravite to i bit će vam jasno zašto je uživala veliku popularnost. Možete ju napraviti u obliku klasične, okrugle torte ili joj dati četvrtasti oblik. U svakom je slučaju pravo osvježenje.

image
Shutterstock

Japanski vjetar

Sastojci:

Za koru

250 g šećera
2 žlice bijelog vinskog ili jabučnog octa
6 bjelanjaka

Krema:

125 g maslaca
100 g čokolade
75 g mljevenih oraha
1 l slatkog vrhnja
250 ml mlijeka
6 žlica šećera
2 žlice brašna ili gustina
6 žumanjaka
1 vanilin šećer

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 °C. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, postupno dodajući šećer. Kad se šećer potpuno otopi, dodajte ocat i još kratko miksajte. Masu rasporedite po papiru za pečenje u pravokutnom limu (debljine oko 3–4 cm). Pecite 10 minuta na 150 °C, zatim smanjite temperaturu na 100 °C i sušite 1,5 sat bez otvaranja pećnice.

Koru pažljivo preokrenite na drugi papir, ogulite onaj na kojem se pekla i zatim ponovno preokrenite na tacnu.

Za kremu pjenasto izmiksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodajte brašno ili gustin i vruće mlijeko. Kuhajte na pari stalno miješajući dok fil ne postane sjajan i počne se odvajati od dna. U vruću kremu žlicom umiješajte maslac. Podijelite je na dva dijela pa u jedan dodajte orahe i naribanu čokoladu.

Istucite slatko vrhnje u šlag.

Na ohlađenu koru dio kreme s orasima, zatim dio žute kreme pa šlag. Redajte dok sve ne potrošite pa spremite u hladnjak preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 08:26