Hvata li vas želja za pravim, domaćim kolačima poput onih kakvi su se nekoć pekli, onda će vam recept koji smo dobili doći baš kao naručen. Naša draga čitateljica koju pratimo na Instagram profilu Moj lipi vrtlić otkrila nam je kako priprema prhku pitu s finim, kremastim nadjevom.
Upravo je uz taj nadjev vezano malo iznenađenje: ne sastoji se od svježeg sira. Pa ni od krem sira. U ovom slučaju ulogu sira u nadjevu združenim su snagama odglumila dva puno povoljnija sastojka, kiselo vrhnje i sasvim običan jogurt, a kako bi nadjev imao odgovarajuću teksturu, u pomoć im je priskočilo oštro brašno.
Kako nam je otkrila, recept je dobila prije više od četvrt stoljeća, a s obzirom na to da ga se još uvijek vjerno drži, mogli bismo zaključiti da nije baš za bacit‘...
"Jedan put su došli moji rođaci i kolač je načet još mlak, nas desetero ga je slistilo u čas, osobito moja dva brata i rođak. Teta je kolutala očima, ali meni je to bio najveći kompliment. Neka su oni guštali, jer muško rijetko kad tako rado jede kolače. A svrha kolača je ljubav, dijeljenje i druženje" poručila je.
Dala nam je i jedan savjet za pripremu:
"Nemojte dodavati više brašna u tijesto nego što je navedeno, ovo je baš važno jer on je takav kakav je izvorno zamišljen, pahuljasti, mirisni i lagano, kiselo- slatki desert" uputila nas je te zaključila: "Meni je bolji nego bilo koji kolač sa sirom".
Pita od jogurta
Sastojci:
250 g maslaca
5 L jaja
1 limun (korica i 1 žlica soka)
1 žličica vanilija ekstrakta
380 g brašna (pola oštro, pola glatko)
6 žlica šećera za tijesto
prašak za pecivo
Nadjev:
3 čašice po 180 g (ili 550 ml tekućeg) jogurta
360 g (2 čašice) kiselog vrhnja, crvenog
5 žlica oštrog brašna
10 žlica šećera
Priprema:
Bjelanjke, šećer i limunov sok istucite u čvrsti snijeg pa ga spremite u hladanjk.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom, koricom limuna, vanilijom i omekšalim maslacem u kremu. Dodajte brašno i kratko promiješajte pa polovicu tijesta žlicom rasporedite po maslacem premazanom limu za pečenje. Tijesto će biti mekano, ali tako treba biti.
Od ostatka tijesta oblikujte pet kuglica i spremite ih u zamrzivač na sat vremena.
Nakon sat vremena, izvadite tijesto i napravite nadjev. Izmiješajte kiselo vrhnje, jogurt i oštro brašno te lagano umiksajte bjelanjke, zatim smjesu izlijte po tijestu. Ohlađene loptice tijesta ribežom za jabuke naribajte po nadjevu (ja prvo ribam po rubovima, onda po sredini).
Kolač pecite na 175 stupnjeva Celzija 35- 40 minuta, dok ne dobije lijepu boju, a o mirisu koji se širi kućom da ne govorim. Ostavite kolač da se dobro ohladi prije rezanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....