Dok svi peku fritule i krafne, udrite im kontru i napravite tulumbe. Koga ili što, pitate se možda? Zar je moguće da ste ih zaboravili, pitamo se mi u tom slučaju.
Nekoć ste ih mogli vidjeti u slastičarnicama i jesti kod susjeda i rodbine porijeklom iz Bosne i Hercegovine, no u posljednjih su tridesetak godina poprilično ispale iz mode. Ne samo zbog raspada bivše države, nego i zbog trendova u gastronomiji koji su polako okrenuli leđa slasticama koje ne samo da se prže nego se još nakon toga utapaju u sirupu...
Ali tko ih se sjeća, zna zašto su bile popularne i zašto vas sad nagovaramo da ih se prisjetite.
Tulumbe ste također mogli pobliže upoznati i ako ste putovali Turskom i njoj susjednim zemljama. Tehnički, poprilično su slične churrosima, popularnoj španjolskoj slastici od hrskavo prženog tijesta koja se poslužuje uz gusti čokoladni umak. Nimalo iznenađujuće prisjetimo li se da je dobar dio Španjolske stoljećima bio pod Arapima. Okej, sat povijesti i zemljopisa je gotov, bacimo se na pripremu tulumbi.
Tulumbe
Sastojci:
Tijesto:
250 g brašna
400 ml vode
100 ml ulja
4 jaja
2 žličice šećera
prstohvat soli
Sirup
1 kg šećera
600 ml vode
1 limun
Priprema:
Zakuhajte vodu, ulje, šećer i sol pa lonac maknite s vatre i dodajte brašno. Miješajte dok se ne dobijete jednolično, tvrdo tijesto pa ga pustite da se hladi 15-ak minuta.
Za to vrijeme izmiksajte jaja pa ih dodajte u tijesto te sve dobro izmiješajte. Miksajte dok ne postane mekano i svilenkasto pa prebacite u slastičarsku špricu ili vrećicu iz koje ćete u dobro zagrijano ulje ispuštati duguljaste komadiće tijesta duge oko 8 centimetara. Kako bi bile ljepše, na slastičarsku vrećicu stavite zvjezdasti nastavak, a kako se ne bi međusobno zalijepile za vrijeme prženja, nemojte ih staviti puno odjednom - pripazite jer narasti će kad se počnu pržiti.
Kad uhvate lijepu boju sa svih strana izvadite ih pomoću šupljikave žlice i prebacite u sirup te ih ostavite u njemu da stoje dok se ne isprži nova tura. Kad su sve ispržene, prelijte ih ostatkom sirupa, a posudu prekrijte folijom i pospremite u hladnjak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....