Pravi sladokusci sigurno još uvijek pamte kolače koje su voljeli u djetinjstvu, čak i kad je riječ o slasticama koje više nisu u modi pa se često ne spominju. Među kolačima koji su nekoć bili vrlo popularni, a danas se nešto manje rade ili ase drugačije nazivaju su pišingeri. Smijete se zbog imena? Sram vas bilo, ovaj kolač naziv nosi po Oskaru Pischingeru, sinu bečkog slastičara Leopolda.
Oskar je od oca izučio zanat te mu se pridružio u obiteljskom poslu, a negdje tijekom 1880-ih izumio je Pischinger tortu, slojevitu slasticu od oblatna i nadjeva od maslaca i čokolade koja je postala toliko popularna da je tvrtki donijela pravi poslovni procvat diljem tadašnje monarhije.
Bila je vrlo popularna i na našim prostorima, bilo kao torta ili kao slastica u obliku prutića koji su se najčešće rezali tako da dobiju oblik romba. U nekim se verzijama prelijevala čokoladom, u nekima ne, a postoje recepti u kojima se narezani pišingeri valjaju u sjeckane lješnjake ili se njima posipaju.
Bilo kako bilo, šteta je da se ova slastica zaboravi, jer je jako ukusna i jednostavna za napraviti.
Pišinger
Sastojci
450 g šećera
280 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
8 jaja
1 pakiranje oblatni
mljeveni pečeni lješnjaci
Priprema
Pomiješajte jaja i šećer pjenjačom (nikako mikserom) pa ih kuhajte na pari, stalno miješajući, dok se smjesa ne zgusne. Zatim dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre i miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi.
U posebnoj posudi izmiješajte omekšali maslac pa ga postupno dodajte u ohlađenu smjesu. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu pa odvojite manji dio kreme za gornju oblatnu.
Na ravnu podlogu stavite jednu oblatnu, premažite je dijelom kreme, poklopite drugom oblatnom i ponavljajte dok ne potrošite sve listove i kremu (osim posljednje kore i onog dijela kreme koji ste odvojili za kraj).
Stavite na tortu dasku, tacnu ili lim za pečenje, a preko toga i neki uteg (poput knjige ili lonca s vodom). Ostavite da stoji najmanje dva sata.
Nakon toga premažite gornju oblatnu ostatkom kreme i pospite mljevenim pečenim lješnjacima.
Ostavite oblatne da odstoje nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi omekšale. Potom ih narežite i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....