StoryEditorOCM
Slatkotko ga se sjeća?

Starinski kolač koji su obožavale generacije: spaja višnje, čokoladu i vaniliju, domaćice su se natjecale u ovom detalju

Piše T. S. M.
12. srpnja 2025. - 08:15

Ako su vam dosadile razne vrste cheeseakea i ledenih torti pa ste se zaželjeli starinskih slastica, nudimo vam recept za jedan kolač koji su obožavale generacije. Riječ je o slastici koja se izvorno naziva Donauwelle, a kod nas je bila poznata pod nazivom Dunavski valovi i to zbog toga što mu je ovršina tako ukrašena da podsjeća na nemirnu vodu velike rijeke.

Osim izgledom, ovaj kolač intrigira okusom, jer spaja višnje, vaniliju i čokoladu, a domaćice su se nekoć natjecale u tome tko će ih vještije ispreplesti. Prilikom izrde ovog kolača važno je, naime, postići da višnje za vrijeme pečenja djelomično potonu u kolač stvarajući tako prepoznatljiv uzorak.

Donosimo vam recept star preko pola stoljeća.

image
Shutterstock

Dunavski valovi

Sastojci:

Biskvit:

700 g ocijeđenih višanja iz kompota
375 g brašna
250 g maslaca
200 g šećera
20 g kakaa 
1 žlica mlijeka
3 žličice praška za pecivo
5 jaja
1 vanilin šećer 

Krema:

250 g maslaca
100 g šećera
500 ml mlijeka
1 vrećica praška za puding od vanilije

Glazura:

200 g čokolade za kuhanje
2 žlice suncokretova ulja

Priprema:

Dobro izradite maslac mikserom pa mu postupno, uz miješanje najmanjom brzinom, dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim povećajte brzinu miksera i dodajte jedno po jedno jaje, pa smanjite brzinu miksera i dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. 

Skoro 2/3 tijesta rasporedite po limu za pečenje, a u ostatak smjese dodajte prosijani kakao. Rasporedite tamni dio preko svijetlog te po površini biskvita rasporedite višnje i žlicom ih malo utisnite u tijesto. 

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija oko 40 minuta.

Za to vrijeme skuhajte kremu. 

Pripremite puding od praška za puding, šećera i mlijeka prema uputama na pakiranju. Ostavite puding da se ohladi i povremeno promiješajte. Mikserom izmiksajte mekani maslac pa žlicu po žlicu umiješajte u ohlađeni puding pazeći da maslac i puding budu sobne temperature jer će se u suprotnom krema zgrušati.

Ohlađeni kolač ravnomjerno premažite kremom pa ga ohladite oko 1 sat.

Tamnu čokoladu grubo nasjeckajte i otopite je s uljem na vodenoj kupelji. Nanesite glazuru na postavljenu puter kremu i ukrasite je valovitim šarama uz pomoć vilice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 15:01