StoryEditorOCM
Slatkosjećate li ih se?

Tko još pamti ove kolače? Zaboravljena slastica vrlo je mekana i kremasta, a priprema se lako. Nekoć je bila veliki hit

Piše T. S. M.
27. lipnja 2025. - 18:02

U najnovijem nastavku našeg omiljenog serijala o zaboravljenim slasticama, odnosno kolačima i tortama koje su nekoć bile vrlo popularne, pišemo vam o desertu čiji će vam naziv izazvati asocijacije na zimu, snijeg i led, što je zapravo odličan način da se barem na trenutak malo rashladite. I provjerite kako vas služi pamćenje. Sjećate li se kolačića od mekanog biskvita i kuhane kreme, oblikovanih tako da odsjećaju na šubare? Upravo zbog svoh oblika i nose taj naziv. Nekoć su bili vrlo popularni, možda zbog toga što ih nije eško napraviti, a izgledaju vrlo zgodno, možda zbog toga što ima nešto u spoju mekanog biskvita s gustom kremom čemu je teško odoljeti.

Bilo kako bilo, evo ih opet, a sjetili smo h se zahvaljujući Instagram profilu I cukar i sol. Volite li dobre recepte, savjetujemo vam da ga počnete pratiti, a mi vam, uz dopuštenje autorice, prenosimo recept za šubare, kao i video, koji slijedi iza recepta.

Šubare

Sastojci:

Biskvit (za dvije kore)

8 jaja
250 g šećera
250 g glatkog brašna
4 žlice mlake vode
2 žlice ulja
2 žličice praška za pecivo
14 g kakaa

(priprema se dva puta po pola smjese, ili cijela količina pa se peče u dvije kore)

Krema

600 ml mlijeka
120 g glatkog brašna
180 g šećera
150 g maslaca sobne temperature

Glazura

70 g čokolade za kuhanje
2 žlice ulja

Dodatno

kokos za uvaljati rubove
kalup za rezanje (promjer cca 6 cm)
prozirna folija

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Odvojite pripremu biskvita u dvije etape: pripremite smjesu za jednu koru, ispecite, ohladite i ponovite.

Miksajte 4 jaja dok ne postanu pjenasta i svijetla. Dodajte šećer postupno i miksajte dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta. Smanjite brzinu miksera i dodajte mlaku vodu i ulje.

Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo te ih postupno dodajte u smjesu, lagano miješajući na najmanjoj brzini.

Izlijte smjesu u kalup dimenzija cca 37 × 24 cm obložen papirom za pečenje. Poravnajte i pecite oko 10 minuta, dok biskvit ne bude elastičan pod prstima. Ohladite i uklonite papir. Ponovite postupak za drugu koru.

Za kremu zagrijte polovicu mlijeka. U ostatku razmutite brašno i šećer, pa ulijte u toplo mlijeko i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne i ne počne lagano “puhati”.

Maknite s vatre, pokrijte površinu kreme prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Obje biskvitne kore izrežite modlicom u kolutiće. Na jedan kolutić nanesite kremu, poklopite drugim, i lagano pritisnite.

Ohladite šubare najmanje pola sata, zatim rubove premažite kremom i uvaljajte u kokos.

Za glazuru otopite čokoladu i ulje na pari. Svakom kolaču na vrh stavite malo glazure pomoću žličice.

Prije posluživanja dobro ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:10