StoryEditorOCM
Slatko‘tajni‘ dodatak

Vrhunska majstorica otkrila nam je kako radi Pavlovu! Znate koji sastojak koristi da kora ne popuca i da zadrži oblik?

Piše T. S. M.
29. lipnja 2025. - 12:44

Nedavno smo vam pisali o slastičarki iz Sinja čije torte svi obožavaju, a među onima koji im nisu odoljeli su čak i vrlo poznata imena poput Iris i Marka Livaje, Ane i Joška Čagalja, Maje Šuput...

Erika Šarić je vrsna slastičarka koja je znanje usavršila kod Tereze Alabande, a koliko se dobro kuži u slastičarstvo svjedoči i odličan recept koji nam je dala za jednu od torti koje mnogima zadaju probleme u pripremi.

Mislimo na tortu Pavlovu, napravljenu od beze smjese, kreme i voća. Ako vam je ikad zadala glavobolje, idući ju put pokušajte napraviti po receptu koji nam je otkrila Erika, o kojoj cijelu priču možete pročitati ovdje.

image
Ilustracija/Shutterstock

Ako ste se već bavili izradom ove slavne i po stupnju neuspjeha zloglasne torte, mogao bi vas iznenaditi dodatak smjesi za koru koji je naveden u ovom receptu. Bez brige, nije riječ o sastojku dostupnom samo profesionalnim slastičarima, ima ga svaka kužina. 

‘Tajni‘ sastojak je obična voda, a njeno dodavanje u beze smjesu je trik koji može pomoći da meringa postane prozračnija i glađa, s više volumena. Neki slastičari tvrde da ovako napravljena meringa bolje zadržava strukturu tijekom pečenja, pa kora manje puca, ne suši se prebrzo i ostaje nježno hrskava izvana, a mekana iznutra.

Torta Pavlova

Sastojci

za koru: 

150 g bjelanjaka (otprilike 5 većih bjelanjaka sobne temperature)
1 prstohvat soli
3 žlice hladne vode
250 g sitnog (superfinog) šećera
1 žlica + 1 žličica kukuruznog škroba
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica bijelog vinskog octa

Nadjev: 

250 g slatkog vrhnja za šlag
25 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 135 °C i postavite lim za pečenje na najnižu rešetku. Na masni papir nacrtajte krug promjera 15 cm i okrenite ga naopako, pa stavite na lim za pečenje.

U posudu samostojećeg miksera s nastavkom za pjenjaču stavite bjelanjke i sol pa ih miksajte na srednjoj do visokoj brzini oko 3 minute.

Smanjite brzinu miksera na srednje-nisku i dodajte vodu kap po kap. Zatim dodajte šećer postupno, malo po malo – to može potrajati oko minutu. Pojačajte brzinu miksera i miksajte dok se ne formiraju vrlo čvrsti i sjajni vrhovi, otprilike pet minuta.

Pomoću silikonske špatule umiješajte kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i ocat u smjesu od bjelanjaka. Prebacite smjesu na pripremljeni papir i oblikujte ju u krug promjera 15 cm.

Pecite 60 minuta, odnosno dok beze ne počne dobivati vrlo blijedu zlatnu boju. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 125 °C i nastavite peći još 45 minuta.

Nakon toga isključite pećnicu (vrata ne otvarajte), uključite svjetlo u pećnici i ostavite meringu unutra barem jedan sat, a može stajati i preko noći ili čak do 24 sata. Unutrašnjost mora ostati mekana, ali ne smije biti vlažna.

Kad je gotova, prođite metalnom lopaticom ispod Pavlove kako biste ju odvojili od papira i prebacite je pažljivo na tanjur za posluživanje.

Za nadjev, istucite slatko vrhnje u čvrst šlag, zatim dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije.

Napunite sredinu ohlađene Pavlove šlagom i, po želji, ukrasite svježim voćem (npr. jagodama, malinama, borovnicama ili marakujom).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 05:17