Nedavno smo vam pisali o slastičarki iz Sinja čije torte svi obožavaju, a među onima koji im nisu odoljeli su čak i vrlo poznata imena poput Iris i Marka Livaje, Ane i Joška Čagalja, Maje Šuput...
Erika Šarić je vrsna slastičarka koja je znanje usavršila kod Tereze Alabande, a koliko se dobro kuži u slastičarstvo svjedoči i odličan recept koji nam je dala za jednu od torti koje mnogima zadaju probleme u pripremi.
Mislimo na tortu Pavlovu, napravljenu od beze smjese, kreme i voća. Ako vam je ikad zadala glavobolje, idući ju put pokušajte napraviti po receptu koji nam je otkrila Erika, o kojoj cijelu priču možete pročitati ovdje.
Ako ste se već bavili izradom ove slavne i po stupnju neuspjeha zloglasne torte, mogao bi vas iznenaditi dodatak smjesi za koru koji je naveden u ovom receptu. Bez brige, nije riječ o sastojku dostupnom samo profesionalnim slastičarima, ima ga svaka kužina.
‘Tajni‘ sastojak je obična voda, a njeno dodavanje u beze smjesu je trik koji može pomoći da meringa postane prozračnija i glađa, s više volumena. Neki slastičari tvrde da ovako napravljena meringa bolje zadržava strukturu tijekom pečenja, pa kora manje puca, ne suši se prebrzo i ostaje nježno hrskava izvana, a mekana iznutra.
Torta Pavlova
Sastojci
za koru:
150 g bjelanjaka (otprilike 5 većih bjelanjaka sobne temperature)
1 prstohvat soli
3 žlice hladne vode
250 g sitnog (superfinog) šećera
1 žlica + 1 žličica kukuruznog škroba
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica bijelog vinskog octa
Nadjev:
250 g slatkog vrhnja za šlag
25 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 135 °C i postavite lim za pečenje na najnižu rešetku. Na masni papir nacrtajte krug promjera 15 cm i okrenite ga naopako, pa stavite na lim za pečenje.
U posudu samostojećeg miksera s nastavkom za pjenjaču stavite bjelanjke i sol pa ih miksajte na srednjoj do visokoj brzini oko 3 minute.
Smanjite brzinu miksera na srednje-nisku i dodajte vodu kap po kap. Zatim dodajte šećer postupno, malo po malo – to može potrajati oko minutu. Pojačajte brzinu miksera i miksajte dok se ne formiraju vrlo čvrsti i sjajni vrhovi, otprilike pet minuta.
Pomoću silikonske špatule umiješajte kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i ocat u smjesu od bjelanjaka. Prebacite smjesu na pripremljeni papir i oblikujte ju u krug promjera 15 cm.
Pecite 60 minuta, odnosno dok beze ne počne dobivati vrlo blijedu zlatnu boju. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 125 °C i nastavite peći još 45 minuta.
Nakon toga isključite pećnicu (vrata ne otvarajte), uključite svjetlo u pećnici i ostavite meringu unutra barem jedan sat, a može stajati i preko noći ili čak do 24 sata. Unutrašnjost mora ostati mekana, ali ne smije biti vlažna.
Kad je gotova, prođite metalnom lopaticom ispod Pavlove kako biste ju odvojili od papira i prebacite je pažljivo na tanjur za posluživanje.
Za nadjev, istucite slatko vrhnje u čvrst šlag, zatim dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije.
Napunite sredinu ohlađene Pavlove šlagom i, po želji, ukrasite svježim voćem (npr. jagodama, malinama, borovnicama ili marakujom).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....