StoryEditorOCM
Spiza plusTAJNI DODATAK

Biste li se usudili staviti ovaj sastojak u brudet? Recepti naših starih su za pet, ali i oni su se s vremenom mijenjali

Piše K. V.
8. rujna 2025. - 07:05

Otkad je svijeta i vijeka ljudi su putovali i istraživali nova područja, a iz njih donosili novitete u rodne krajeve. Jedno od područja gdje su ti utjecaji najvidljiviji je upravo gastronomija, pa tako tradicionalne kuhinje mogu ispričati mnogo o povijesti podneblja iz kojeg potječu. U prošlosti je širenje tih utjecaja bilo vezano uglavnom za trgovačke puteve, a danas je svijet znatno drugačiji pa postoje globalni kulinarski trendovi koji se šire puno brže i intenzivnije, najviše utjecajem društvenih mreža. Dok neki vole biti u trendu i rado ih prihvaćaju, drugi se čvrsto drže tradicionalne kuhinje i lokalnih namirnica. No, postoje li ipak elementi koje trendovi donose, a mogu oplemeniti i našu kuhinju?

image
Foodcollection Via Afp

Jedna od najvećih svjetskih gastronomskih senzacija je azijska kuhinja i to već godinama. Taj pojam zapravo i nije najsretniji jer Azija obuhvaća golemo područje s posve različitim kulinarskim tradicijama, no ono što se u Europi najčešće podrazumijeva pod “azijskom kuhinjom” jest ona s Dalekog istoka, a ona je nezamisliva bez soja sosa. Soja sos je aromatična tekućina koja se dobije fermentacijom soje, pšenice soli i vode, a fermentacija može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Shodno tome, postoje i razne vrste soja umaka. Azijski kuhari koriste ga u gotovo svemu: marinadama, juhama, varivima, salatama, prilozima...  I tu dolazimo do poante ovog teksta, a to je da soja sos itekako može biti sjajan dodatak našim tradicionalnim jelima!

image
Foodcollection Via Afp

Soja sos možete koristiti kao zamjenu za sol i izvor umamija. Ako pojam umami nije poznat, to je uz slano, slatko, gorko i ljuto peti osnovni okus. Dodate li ga u neka naša jela primjetit ćete da su oplemenjena na poseban način. Sjajno se uklapa u mesne umake poput ragua i gulaša, zatim variva od grahorica kojima će dati "ono nešto" što bi inače dao temeljac ili rajčica. Francuska kuhinja ga je već prihvatila pa ga rado dodajte u klasične umake poput demi glacea. Odlično se slaže i sa gljivama dajući umacima za tjesteninu ili rižotu još dublji zemljani ton.

image
Shutterstock

Općenito, među domaće namirnice i jela koja se dobro slažu sa soja sosom spadaju suho meso, grahorice i kupusnjače, ćevapi i pljeskavice (ako se doda malo u mesnu smjesu), pa čak i brudet i marinirana plava riba. Ako se odvažite i isprobate ga, budite umjereni i držite se malih doza, oko žličice, pa pojačavajte prema ukusu. Također, obavezno ga dodajte prije soli jer postoji mogućnost da vam sol uz njega neće ni trebai.

A ako i dalje mislite da za ovakve kombinacije nema šanse, sjetite se da su i cimet ili vanilija nekoć bili potpuno strani našim bakama i prabakama sve dok se nisu odvažile isprobati ih i od njih stvorile klasike poput štrudle od jabuka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:28