Svi obožavamo domaći džem, ali ima i onih koji ga moraju izbjegavati jer ne smiju jesti šećer. Ipak, postoji rješenje koje ne umanjuje užitak, a daje puno. U jednoj zdravoj i slasnoj namirnici krije se rješenje za savršeno prirodno zaslađen džem. Riječ je o datuljama.
One su pravo malo čudo kad ih stavite u ovu ulogu. Daju džemu prirodnu slatkoću, lijepu gustoću i aromu s blagom karamelastom notom koju ne možete postići bijelim šećerom.
Osim što su pune prirodnih šećera, sadrže i vlakna, vitamine iz B skupine, minerale poput kalija i magnezija te antioksidanse pa su zdravija i zanimljivija alternativa rafiniranim zaslađivačima.
Zašto dodati datulje u džem?
Obogatite li džem datuljama, podići ćete mu hranjivu vrijednost pa će postati dobar za probavu i pomoći vam u održavanju zdravlja kostiju, mišića i živčanog sustava, a ujedno će vam ojačati imunitet. Puno bolje od klasičnog džema sa šećerom, zar ne?
Ako ih želite dodati u džem, birajte meke, svježe datulje ili ih prije toga potopite u toplu vodu na petnaestak minuta da omekšaju. Kad postanu mekane, usitnite ih štapnim mikserom ili blenderom u gusti pire i umiješajte ga u voće pred kraj kuhanja, kad se već počelo raspadati i zgušnjavati.
Koliko datulja staviti u džem?
Količinu prilagodite voću koje koristite. Vrstama blaže izražene slatkoće, dobro će doći oko 80 do 100 grama datulja na kilogram voća, dok će za džem od znatnije slatkog voća, kao što su smokve, biti dovoljno daleko manje.
Džem s datuljama neće imati izraženu slatkoću klasičnog džema sa šećerom, ali će zato imati puniji, karamelasti okus i lijepu teksturu. Bez brige, ovakav se džem u pravilno steriliziranim staklenkama (evo vam ovdje jedna zgodna i praktična metoda za sterilizaciju) čuva jednako dobro kao i onaj sa šećerom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....