Znate li da neke zdrave namirnice u spoju s drugim nutritivno bogatim sastojcima postaju još učinkovitiji zaštitnici zdravlja? Već smo vam pisali o sjajnom spoju ječma i kelja koji je pravi melem za probavni sustav jer ga potiče na bolji rad, čisti crijeva i hrani zdrave bakterije (podsjetite se ovdje, vidjet ćete i odličan recept), a ovog puta riječ je o sličnoj slasnoj i zdravoj kombinaciji.
Vjerojatno ste ju već susreli u manje zanimljivom obliku, no ovo što vam predlažemo je toliko dobro da će vam postati jedno od omiljenih jela - eto zgodnog načina za pridobiti one kojima ove namirnice nisu po guštu!
A namirnice o kojima je riječ su brokula i losos. Da, to može biti jako dosadno, ako je riječ o poširanom lososu i lešo brokuli, međutim, kad od njih ispečete... ma samo malo, nismo vam objasnili zašto su nam sve korisna ta dva sastojka koja se redovito nađu u samom vrhu najzdravijih namirnica na svijetu i zašto ih je dobro kombinirati.
Dakle, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje djeluju protuupalno, čuvaju zdravlje srca i krvnih žila te pomažu mozgu i živčanom sustavu. Osim toga, sadrži kvalitetne proteine i vitamine B-skupine, osobito B12 i D, pa je vrlo hranjiv, ali ne opterećuje probavu.
Zašto je brokula zdrava?
Brokula je, pak, prepuna vitamina C i K, vlakana, kalcija i antioksidansa poput sulforafana, koji štiti stanice i pomaže u detoksikaciji organizma.
Zašto jesti brokulu s lososom?
Kad ih se spoji u jednom jelu, brokula osigurava vlakna i biljne spojeve koji pomažu apsorpciji omega-3 masnih kiselina iz lososa. Pored toga, njihovi se okusi savršeno nadopunjuju jer losos je mastan i blag, a brokula svježa i lagano gorka. Obilje dobrih masnoća u ovom jelu bit će vam mala skuža za dodatak malo masnijeg sira, kakav je potreban da bi se baš lijepo rastopio i prožeo jelo dodatnom dozom okusa.
No ne bojte se, ovo jelo nije kalorijska bomba, jer za razliku od njemu sličnih ne uključuje vrhnje ni slične dodatke, a sočnost se osigurava korištenjem bešamel umaka. Što se, pak, tiče ugljikohidrata, koje obično izbjegavaju oni koji vole jesti losos i brokulu, u ovom su jelu svedeni na minimum i to u obliku tankih kora za pitu.
Jer jelo o kojem je riječ je fina talijanska pita negdje na pola puta između lazanja i bureka, s nadjevom u kojem su losos, brokula i puno sira.
Evo vam konačno i recept.
Pita od lososa, brokule i sira
Sastojci
400 g tankih kora za savijače
300 g svježeg lososa
250 g brokule
500 ml mlijeka
40 g maslaca
40 g brašna
100 g ribanog sira
3 žlice maslinova ulja
1 jaje
sol, papar
Priprema
Očistite brokulu i razdvojite je na manje cvjetiće. Blanširajte ih kratko u kipućoj vodi, najviše 3 minute, pa ocijedite i ohladite. Lososa narežite na tanke komade, odstranite eventualne kosti i lagano posolite i popaprite.
Za bešamel otopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne zapjeni. Zatim postepeno ulijevajte mlijeko uz stalno miješanje dok ne dobijete glatku, gustu kremu. Posolite, popaprite i pustite da se malo ohladi, zatim umiješajte jedno jaje.
Kalup premažite maslinovim uljem i položite prvi list tijesta. Premažite ga tanko bešamelom, rasporedite nekoliko komadića lososa i dio brokule, pa prekrijte sljedećom korom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Završite korom premazanom ostatkom bešamela i pospite ribanim sirom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta, dok površina ne poprimi lijepu boju. Ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja, kako bi se slojevi učvrstili.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....