Grah je pravi užitak jesti, osobito ako je dobro skuhan (kao na primjer, po ovom receptu), ali često ga je prava muka probavljati. Svake godine u ovo vrijeme, kad nam se grah ponovno počinje češće pojavljivati na jelovniku, vrlo su traženi savjeti o tome što dodati grahu da bi se spriječilo nadimanje.
U takvim savjetima najčešće viđamo metvicu i kim, pa čak i čubar, što su sve redom divni začini, ali poprilično utječu na okus jela, a to se svima ne sviđa. Srećom, postoji još jedan saveznik protiv nadimanja kojeg možete ubaciti u teću s fažolom.
A to je, tko zna biste li to ikad pogodili, bosiljak. Taj aromatični začin ne slaže se dobro samo s rajčicom, nego i s grahom. Kada se doda tijekom kuhanja, pomaže ublažiti nadutost i druge nezgodne nuspojave koje nas tako marljivo i neugodno podsjećaju da smo jeli fažol.
Njegova eterična ulja umiruju želudac i crijeva, potiču probavu i otvaraju apetit, a pored toga, bosiljak ima antibakterijska i antigljivična svojstva, pa povoljno djeluje na probavni sustav i opće zdravlje.
Najbolji način da se iskoristi ova dobrobit jest ubaciti svježe ili sušene listove bosiljka u lonac s grahom. Time se okus jela obogaćuje, a tijelu olakšava probava.
Ako j vaše omiljeno jelo od graha salata, i tu vam bosiljak može biti od pomoći. Kad ste pomiješali sve sastojke za salatu od graha, dodajte joj još i sjeckani svježi bosiljak ili pak od bosiljka napravite pesto pa dodajte umjesto preljeva za salatu (možete ga malo razrijediti toplom vodom ili još bolje, tekućinom od kuhanja graha, odnosno onom iz limenke u kojoj je bio konzervirani grah).
Dobar trik je i priprema čaja od bosiljka – dvije žlice listova prelijte litrom vruće vode, malo pričekajte pa ocijedite tekućinu i popijte je nakon obroka s grahom.
Sve u svemu, bosiljak na vrlo ugodan način pomaže da i zasitna jela (p)ostanu laka za želudac.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....