Volite li u salati kombinirati krastavce i rajčice, kao što vole manje-više svi u Dalmaciji, mogle bi vas zabrinuti glasine koje kruže društenim mrežama i opskurnim portalima, a prema kojima je ta kombinacija izrazito štetna za zdravlje. Neki se zaista okrutno igraju tuđim odjećajima, zar ne? Srećom, to što šire internetom jednostavno nije istina.
Ova tvrdnja nema znanstvenih dokaza, no oni koji šire ovu zabludu neutemeljeno tvrde kakokombiniranjem tih dviju vrsta povrća dolazi do "negativne kemijske reakcije". Neki od mitova navode kako se krastavac i rajčica probavljaju različitom brzinom, što navodno “opterećuje probavu”, zaboravljajući kako je ali naš probavni sustav potpuno sposoban obraditi različite namirnice istovremeno.
Istina je zapravo sasvim suprotna i ova je salata itekako preporučljiva za konzumaciju. Osim što je osvježavajuća i ukusna, upravo je ono što nam treba dok se tijelo bori s ljetnim vrućinama: rajčica sadrži likopen, snažan antioksidans i saveznik kože izložene sunčevim zrakama, dok krastavac hidratizira tijelo iscrpljeno visokim temperaturama.
Želite li ovu kombinaciju učiniti još boljom i zdravijom, dodajte joj i paprike (crvene ili žute, zbog beta-karotena koji nam je koristan u sezoni sunčanja), ljubičasti ili crveni luk (zbog snažnog antioksidansa kvercetina) te masline zbog dodatne doze antioksidansa i zdravih masnoća. Želite li je učiniti kompletnim, laganim obrokom, ubacite kockice feta sira ili mozzarelle jer osiguravaju proteine i osjećaj sitosti (a nije zanemariv ni utjecaj na okus).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....