Panceta je jedna od dalmatinskih suhomesnatih delicija i svakome tko živi u ovom kraju Hrvatske sasvim je jasno o kojoj je točno namirnici riječ. Bolje upućeni znaju ponešto i o pojedinostima procesa pripreme te znaju koliko se točno smije i treba osjećati po dimu, koliko treba biti prosušena pa čak i kada bolje koristiti onu malo tvrđu, a kad onu nešto mekšu.
Isto vrijedi za Slavonce, koji u pravilu znaju sve što treba znati o slanini, kao što i Zagorci znaju sve što vrijedi znati o špeku pa i ponešto povrh toga. Te će dvije riječi - slanina i špek - mogi od nas Dalmatinaca, kad na njih naiđemo u nekom savjetu ili receptu, automatski prevesti u pancetu. No je li to greška? Jesu li panceta, slanina i špek zapravo ista stvar ili pak nisu?
E pa nisu. Evo i zašto.
Slanina je opći naziv za mesnati dio trbuha svinje koji se konzervira soljenjem, dimljenjem ili sušenjem. Može biti svježa, sušena ili dimljena, a koristi se i u kuhanju i kao narezak.
Panceta je vrsta slanine. Dolazi iz talijanske tradicije i radi se od svinjskog potrbušja te se (u Italiji i Istri) osim solju začinjava paprom, a često i drugim začinima te se potom suši ili dimi. Panceta je obično tanje rezana i više se koristi kao dodatak jelima radi arome, iako se jede i sirova kao delikatesa.
Špek je izraz kojim se uglavnom označava masniji dio slanine. Može biti dimljen ili sušen, a često ima deblji sloj masti u odnosu na meso. Kod nas se špek reže na kockice i koristi kod pripreme variva ili graha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....