StoryEditorOCM
Spiza plusdelikatesna dilema

Je li panceta isto što i slanina i što je to špek? Mislite li da je to sve ista stvar, gadno se varate, nije svejedno...

Piše T. S. M.
30. rujna 2025. - 21:44

Panceta je jedna od dalmatinskih suhomesnatih delicija i svakome tko živi u ovom kraju Hrvatske sasvim je jasno o kojoj je točno namirnici riječ. Bolje upućeni znaju ponešto i o pojedinostima procesa pripreme te znaju koliko se točno smije i treba osjećati po dimu, koliko treba biti prosušena pa čak i kada bolje koristiti onu malo tvrđu, a kad onu nešto mekšu. 

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

Isto vrijedi za Slavonce, koji u pravilu znaju sve što treba znati o slanini, kao što i Zagorci znaju sve što vrijedi znati o špeku pa i ponešto povrh toga. Te će dvije riječi - slanina i špek - mogi od nas Dalmatinaca, kad na njih naiđemo u nekom savjetu ili receptu, automatski prevesti u pancetu. No je li to greška? Jesu li panceta, slanina i špek zapravo ista stvar ili pak nisu?

image
Igor Stevanovic/science Photo/Science Photo Library Via Afp

E pa nisu. Evo i zašto.

Slanina je opći naziv za mesnati dio trbuha svinje koji se konzervira soljenjem, dimljenjem ili sušenjem. Može biti svježa, sušena ili dimljena, a koristi se i u kuhanju i kao narezak.

image
Dusko Marušić/Cropix

Panceta je vrsta slanine. Dolazi iz talijanske tradicije i radi se od svinjskog potrbušja te se (u Italiji i Istri) osim solju začinjava paprom, a često i drugim začinima te se potom suši ili dimi. Panceta je obično tanje rezana i više se koristi kao dodatak jelima radi arome, iako se jede i sirova kao delikatesa.

image
Jakov Prkic/Cropix

Špek je izraz kojim se uglavnom označava masniji dio slanine. Može biti dimljen ili sušen, a često ima deblji sloj masti u odnosu na meso. Kod nas se špek reže na kockice i koristi kod pripreme variva ili graha.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 22:27