Ono što nam je do prije 10-15 godina bilo potpuno strano - mislimo na mrkvu kao sastojku za slastice - sad nam je drago. Možda nam to nije kombinacija za kojom inače posežemo, ali sjetimo je se uoči Uskrsa. Niz asocijacija sasvim je jasan: Usks, jaja, zečići... kolač od mrkve.
Zapravo je šteta što je u kolače ne stavljamo češće. Mrkva u kolaču donosi ono neočekivano, ali kad se jednom proba, ima smisla. Mrkva slasticama mu daje nevjerojatnu sočnost, mekoću i laganu slatkoću koja ne nadjačava druge okuse, već ih nježno grli. Cimet, muškatni oraščić i ponekad orasi ili grožđice, zajedno s kremastom glazurom od sira, stvaraju harmoniju koja miluje nepce. Još vam samo treba dobar recept, a mi ga imamo.
Lucija Prpić koja se specijalizirala za slastice bez šećera (na njenom ćete Instagramu pronaći još puno sličnih recepata) otkrila nam je kako napraviti jako lijep i sočan kolač od mrkve sa sasvim malo ugljikohidrata.
"Vjerujem da će i okusom oduševiti one koji probaju. Jako je sočno i aromatično tijesto, a sve skupa daje jedan lagani okus koji savršeno odgovara nakon hrane koja se jede za blagdane", poručila je Lucija.
Kolač od mrkve
Sastojci:
150 g bademovog brašna
70 g mljevenih oraha
200 g naribane mrkve
90 g ksilitola u prahu
3 jaja
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
½ žličice cimeta u prahu
¼ žličice đumbira u prahu
naribana korica jedne naranče
60 ml maslinovog ulja
1 žličica arome vanilije
Krema:
250 g mascarpone sira
100 ml vrhnja za šlag (m.m.)
100 g bijele čokolade (zaslađene zaslađivačem, bez dodanog šećera)
2 žlice ksilitola u prahu
naribana korica naranče
1 žličica arome vanilije
Priprema:
Jaja zajedno sa ksilitolom umutite do pjenaste i svjetlije smjese. Zatim dodajte mokre sastojke (ulje, vaniliju) i naribanu mrkvu. Sve skupa umiješajte te polagano krenite dodavati suhe sastojke koje ste prethodno zajedno pomiješali. Kada se svi sastojci povežu, smjesu za tijesto prebacite u kalup za pečenje. Pecite na 180 ˚C 15 minuta. Svakako prije nego što izvadite, provjerite čačkalicom. Ukoliko pečete u kalupu za kruh, dodajte još koju minutu (za razliku od pečenja u nižem kalupu). Ostavite da se ohladi.
Za kremu, prvo otopite bijelu čokoladu. Zatim dodajte ohlađenu čokoladu u zdjelu zajedno s mascarpone sirom, ksilitolom, koricom naranče i vanilijom. Sve skupa umutite. Za kraj dodajte još vrhnje za šlag te sve skupa još jednom umutite i povežite. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i po želji dekorirajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....