Grah je mnogima jedna od najdražih namirnica, ali ga moraju izbjegavati jer paze na liniju ili šećer u krvi ili pak zbog toga što im ometa probavu i izaziva nadutost.
Baš nam ih je žao, jer grah je dobar izvor proteina i drugih nutrijenata, pa ćemo im otkriti da postoji vrsta graha koja se po svojim svojstvima ponešto razlikuje od drugih sorti te mahunarke.
Upoznajte lima grah, šampiona među grahom kad je riječ o nutritivnim sastojcima, ali ne samo po tome, no idemo redom.
Grah visoke hranjive vrijednosti
Prije svega, nutritivno je vrlo bogat. Ova vrsta graha, koja na tržište stiže u bijelom ili zelenom obliku (zbog kojeg se ponekad brka s bobom), a koji ovisi o zrelosti zrnja u 100 g sadrži do 8 g proteina, obilje prehrambenih vlakana, kao i značajne količine folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora i kalija.
Posebno se ističe po manganu i molibdenu, mineralima važnima za pretvorbu energije i detoksikacijske procese u jetri.
Sadrži i antioksidanse, među kojima su najvažniji polifenoli, koji pomažu u smanjenju upala u tijelu.
Ljekovita svojstva lima graha
Ljekovito djelovanje lima graha najviše se povezuje s povoljnim učinkom na probavni i kardiovaskularni sustav. Vlakna doprinose regulaciji probave i razini kolesterola, dok nizak glikemijski indeks (oko 32, dok smeđi grah može imati i do 42), vlakna i proteini pomažu održavanju stabilne razine šećera u krvi, boljoj kontroli apetita i tjelesne mase pa je ova namirnica posebno dobra za dijabetičare.
A sad i ona bonus svojstva: lima grah ima nešto tanju ovojnicu i više topivih vlakana od drugih vrsta graha, zbog čega je lakše probavljiv i rjeđe izaziva nadutost, osobito ako se pravilno namoči i skuha.
Lima grah u kuhinji
A što se toga tiče, lima grah se u kulinarstvu koristi u varivima, salatama, povrtnim jelima i umacima, a omiljen je i zapečen. Zbog svoje kremaste teksture, često zamjenjuje krumpir ili vrhnje u krem juhama i pireima, što ga čini idealnim izborom za one koji žele smanjiti unos škroba, a zadržati punoću okusa.
Što se tiče pripreme, lima grah je manje tvrd od nekih drugih sorti, ali se ipak preporučuje namakanje i to najbolje 6 do 8 sati, nakon čega ga treba staviti kuhati u čistu vodu. Kuha se oko 45 minuta, no to može varirati ovisno o veličini zrna i starosti zrnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....