StoryEditorOCM
Spiza pluszdrav i ukusan

Ova vrsta graha ne nadima, a brzo se skuha. Idealna je za dijabetičare i sportaše, a sadrži mineral koji čisti jetru!

Piše T. S. M.
6. listopada 2025. - 10:29

Grah je mnogima jedna od najdražih namirnica, ali ga moraju izbjegavati jer paze na liniju ili šećer u krvi ili pak zbog toga što im ometa probavu i izaziva nadutost.

Baš nam ih je žao, jer grah je dobar izvor proteina i drugih nutrijenata, pa ćemo im otkriti da postoji vrsta graha koja se po svojim svojstvima ponešto razlikuje od drugih sorti te mahunarke.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

Upoznajte lima grah, šampiona među grahom kad je riječ o nutritivnim sastojcima, ali ne samo po tome, no idemo redom.

Grah visoke hranjive vrijednosti

Prije svega, nutritivno je vrlo bogat. Ova vrsta graha, koja na tržište stiže u bijelom ili zelenom obliku (zbog kojeg se ponekad brka s bobom), a koji ovisi o zrelosti zrnja u 100 g sadrži do 8 g proteina, obilje prehrambenih vlakana, kao i značajne količine folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora i kalija.

Posebno se ističe po manganu i molibdenu, mineralima važnima za pretvorbu energije i detoksikacijske procese u jetri.

image
Paul J. Richards/Afp

Sadrži i antioksidanse, među kojima su najvažniji polifenoli, koji pomažu u smanjenju upala u tijelu.

Ljekovita svojstva lima graha 

Ljekovito djelovanje lima graha najviše se povezuje s povoljnim učinkom na probavni i kardiovaskularni sustav. Vlakna doprinose regulaciji probave i razini kolesterola, dok nizak glikemijski indeks (oko 32, dok smeđi grah može imati i do 42), vlakna i proteini pomažu održavanju stabilne razine šećera u krvi, boljoj kontroli apetita i tjelesne mase pa je ova namirnica posebno dobra za dijabetičare.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

A sad i ona bonus svojstva: lima grah ima nešto tanju ovojnicu i više topivih vlakana od drugih vrsta graha, zbog čega je lakše probavljiv i rjeđe izaziva nadutost, osobito ako se pravilno namoči i skuha.

Lima grah u kuhinji

A što se toga tiče, lima grah se u kulinarstvu koristi u varivima, salatama, povrtnim jelima i umacima, a omiljen je i zapečen. Zbog svoje kremaste teksture, često zamjenjuje krumpir ili vrhnje u krem juhama i pireima, što ga čini idealnim izborom za one koji žele smanjiti unos škroba, a zadržati punoću okusa.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Što se tiče pripreme, lima grah je manje tvrd od nekih drugih sorti, ali se ipak preporučuje namakanje i to najbolje 6 do 8 sati, nakon čega ga treba staviti kuhati u čistu vodu. Kuha se oko 45 minuta, no to može varirati ovisno o veličini zrna i starosti zrnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 08:19