StoryEditorOCM
Spiza plussitne, a moćne

Ove su sjemenke spas za probavu, srce i mozak, a mnogi ih koriste na pogrešan način. Evo kako postupiti da bi djelovale

Piše T. S. M.
3. studenog 2025. - 07:05

Lanene sjemenke odličan su saveznik zdrave probave jer sadrže veliku količinu topivih i netopivih vlakana koja potiču rad crijeva i pomažu u održavanju uravnotežene crijevne flore. Osim toga, bogate su omega-3 masnim kiselinama biljnog podrijetla, koje pridonose zdravlju srca i smanjenju upalnih procesa u tijelu.

U njima se također nalaze i biljni lignani, snažni antioksidansi koji mogu pomoći u regulaciji hormona i zaštiti stanica od oksidativnog stresa pa se zbog svega navedenoga konzumiranje tih sitnih, ali moćnih sjemenčica preporučuje kao mala, ali vrlo korisna svakodnevna navika.

image
Shutterstock

Pod uvjetom da ga koristimo na pravi način.

Kako koristiti lanenene sjemenke

Mnogi lanene sjemenke dodaju u kruh, jogurt ili žitarice, vjerujući da time čine nešto dobro za zdravlje. No ako se lan prethodno ne samelje, njegovi se hranjivi sastojci gotovo uopće ne iskoriste.

image
Shutterstock

Razlog je vrlo jednostavan: sjemenka lana ima izuzetno čvrstu ovojnicu koju probavni enzimi ne mogu razgraditi, pa većina vrijednih tvari, uključujući spomenute omega-3 masne kiseline, bjelančevine i lignane, samo prođe kroz probavni sustav.

Najbolje je koristiti svježe mljeveni lan ili laneno brašno, jer tada tijelo doista može apsorbirati ono najvažnije. Ako volite dodavati lan u jogurt, zobenu kašu ili smoothie, možete ga i kratko namočiti nakon mljevenja. Na taj način pojačat ćete njegov blagotvorni učinak na probavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. studeni 2025 09:05