Lanene sjemenke odličan su saveznik zdrave probave jer sadrže veliku količinu topivih i netopivih vlakana koja potiču rad crijeva i pomažu u održavanju uravnotežene crijevne flore. Osim toga, bogate su omega-3 masnim kiselinama biljnog podrijetla, koje pridonose zdravlju srca i smanjenju upalnih procesa u tijelu.
U njima se također nalaze i biljni lignani, snažni antioksidansi koji mogu pomoći u regulaciji hormona i zaštiti stanica od oksidativnog stresa pa se zbog svega navedenoga konzumiranje tih sitnih, ali moćnih sjemenčica preporučuje kao mala, ali vrlo korisna svakodnevna navika.
Pod uvjetom da ga koristimo na pravi način.
Kako koristiti lanenene sjemenke
Mnogi lanene sjemenke dodaju u kruh, jogurt ili žitarice, vjerujući da time čine nešto dobro za zdravlje. No ako se lan prethodno ne samelje, njegovi se hranjivi sastojci gotovo uopće ne iskoriste.
Razlog je vrlo jednostavan: sjemenka lana ima izuzetno čvrstu ovojnicu koju probavni enzimi ne mogu razgraditi, pa većina vrijednih tvari, uključujući spomenute omega-3 masne kiseline, bjelančevine i lignane, samo prođe kroz probavni sustav.
Najbolje je koristiti svježe mljeveni lan ili laneno brašno, jer tada tijelo doista može apsorbirati ono najvažnije. Ako volite dodavati lan u jogurt, zobenu kašu ili smoothie, možete ga i kratko namočiti nakon mljevenja. Na taj način pojačat ćete njegov blagotvorni učinak na probavu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....